Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Frešo: Lukratívne pozemky v Petržalke kraj ešte nemá pod kontrolou

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pozemky v odhadovanej hodnote 20 miliónov eur pod plánovanou multifunkčnou halou v bratislavskej Petržalke sa zatiaľ nevrátili pod kontrolu samosprávneho kraja. Novinárom to dnes povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo (SDKÚ-DS).

Parcely v decembri získala do kontroverzného dlhodobého prenájmu za euro ročne spoločnosť Danube Arena, kde mala okrem kraja kmeňovú akciu aj britská spoločnosť Parnhams Limited. Bývalá vicežupanka Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD), ktorá stojí na čele predstavenstva Danube Areny, pre dnešné vydanie denníka Nový čas vyhlásila, že zmluvu vypovedala.

Frešo pripustil, že mu Flašíková-Beňová poslala o vypovedaní zmluvy správu. Podľa neho to však neznamená, že sa deväťhektárový pozemok vrátil pod župu.

"Výpoveď sama o sebe podľa nášho predbežného názoru nerieši nič, lebo nevedeli sme sa dopátrať ani k výpovednej lehote," tvrdil Frešo, podľa ktorého zmluvu o prenájme stále analyzujú právnici. Frešo novinárom povedal, že naďalej bude trvať na tom, aby sa zmluvy o prenájme, ako aj o akcionárskej štruktúre Danube Arény vrátili do stavu pred župnými voľbami. Obe transakcie nové vedenie župy ostro kritizovalo.

Danube Arena sa totiž k nájmu dostala až po prehre bývalého župana Vladimíra Bajana v novembrových regionálnych voľbách, nové vedenie však ešte nebolo v úrade. V Danube Arene navyše pred nástupom nového župana získala zastúpenie zahraničná spoločnosť.

Pozemky v Petržalke najskôr spravovala spoločnosť 1. župná, ktorú si kraj založil a mal v nej sto percent akcií. Aj na čele predstavenstva 1. župnej stála Flašíková-Beňová, médiá jej preto prisudzovali zodpovednosť za prenájom. Kraj pozemky pre halu kúpil v roku 2008 za 287 miliónov korún (9,53 milióna eur), v súčasnosti Frešo ich hodnotu odhaduje na 19,92 milióna eur.

Parnhams Limited mal byť budúcim investorom novej haly a Flašíková-Beňová sa bránila tým, že potreboval mať "vzťah" k pozemku, na ktorom sa hala mala stavať. Hala podľa predstáv bývalého vedenia bude mať kapacitu 12.000 až 15.000 divákov a má slúžiť nielen na športové, ale aj kultúrne podujatia. Kraj sa ju tiež neúspešne snažil ponúknuť na budúcoročné majstrovstvá sveta v hokeji. Svetový šampionát sa má uskutočniť v Bratislave a Košiciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu