Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Exriaditeľa úradu práce odsúdili za podvod

Eduard Stahovec
Eduard Stahovec (Zdroj: ČTK)

BANSKÁ BYSTRICA - Trest 18 mesiacov odňatia slobody s podmienečným odkladom na tri roky a peňažný trest 660 eur vymeral dnes sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici pre bývalého riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v Prešove Eduarda Stahoveca. (55).

Uznal ho za vinného z dokonaného pokračujúceho podvodu a z podvodu v štádiu pokusu.

Pôvodne prokurátor žaloval exriaditeľa za korupciu. Súd ho v auguste 2007 uznal za vinného z podvodu a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Za to mu vymeral 30 mesiacov nepodmienečne a peňažný trest 664 eur (20 tisíc korún). Po odvolaní sa obžalovaného Najvyšší súd SR rozsudok zrušil a vec vrátil na doplnenie dokazovania.

V marci 2009 súd vypočul nanovo svedkov a exriaditeľa oslobodil spod obžaloby. Proti tomuto verdiktu sa odvolal prokurátor a Najvyšší súd mu vyhovel.

Podľa nového rozsudku riaditeľ pokus podvodu spáchal voči dvom podriadeným vedúcim pracovníčkam na detašovanom pracovisku v Sabinove, ktorým sľúbil zachovať ich miesta aj podľa novej organizačnej štruktúry. Dokonaný podvod riaditeľ spáchal voči podriadeným zamestnancom Úradu v Prešove v rokoch 2004 a 2005, od ktorých vylákal viac ako 2 600 eur (80 tisíc korún) pod zámienkou, že ide o príspevok do istého spoločného fondu. Peniaze si však nechal pre seba.

Rozsudok nie je právoplatný, hoci prokurátor i obhajca obžalovaného sa odvolania vzdali. Exriaditeľ, ktorý na vyhlásení rozsudku nebol prítomný, sa k nemu vyjadrí v zákonnej lehote.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu