Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tisov obhajca Žabkay sa stal čestným občanom Žiliny

Jozef Tiso
Jozef Tiso

ŽILINA - Čestným občanom Žiliny sa dnes stal in memoriam Ernest Žabkay, ktorý bol na Slovensku známy predovšetkým ako obhajca prezidenta slovenského vojnového štátu Jozefa Tisa počas súdneho procesu pred vyše šiestimi desiatkami rokov.

Žilinský primátor Ivan Harman (SDKÚ-DS) si nemyslí, že by ocenenie Tisovho obhajcu mohlo vyvolať kontroverzné ohlasy. Má totiž podľa neho pripomenúť najmä Žabkayove zásluhy o mesto. Radnica ocenila, že uznávaný advokát Žabkay skrášlil žilinské námestie a bol pri založení horskej služby v Malej Fatre.

"V Žiline je Ernest Žabkay známy ako zakladateľ horolezectva, športu, horskej služby, občianskeho združenia Zbor Žilincov a ako človek, ktorý sa snažil pozdvihnúť mesto. Organizoval občiansky a historický život v meste Žilina. Toto sú atribúty života a práce Ernesta Žabkaya, ktoré sa oceňujú v tomto prípade," povedal Harman.

Tiso patrí k najkontroverznejším osobnostiam slovenských dejín. Historici upozorňujú, že stál na čele režimu, ktorý nacistickému Nemecku poslal desaťtisíce židov. Tí nakoniec našli smrť v koncentračných táboroch. Časť Slovákov ho však považuje za mučeníka, ktorý sa zaslúžil o prvý samostatný štát.

Podľa niektorých historikov Tiso počas procesu svojimi tvrdohlavými postojmi značne komplikoval situáciu obhajoby. Odmietal údajne odsúdiť násilie, ktoré páchali nemeckí vojaci na Slovensku.

"Tiso nebol vždy ochotný poslúchnuť rady, ktoré sme mu dávali. Jeho scholastická tvrdosť, zotrvávanie na svojich názoroch, mu bránili vhodne využiť príležitosť na pôsobivejší postoj," citoval pred časom denník Sme Žabkaya, ktorý zomrel pred štrnástimi rokmi.

Tisa napokon v roku 1947 popravili. Na žilinskej radnici si udelením čestného občianstva alebo ceny mesta uctili celkovo sedem osobností. Nechýbali medzi nimi známy žilinský lekár Pavel Radosa alebo vysokoškolský pedagóg Ivan Turek.

Vlani sa čestnými občanmi Žiliny stali napríklad speváčka Hana Hegerová a spisovateľ Ľubomír Feldek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu