Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mikolaj odmietol profesorov, poslanci chcú prieskum

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj bude musieť čeliť otázkam parlamentného výboru, prečo postupoval voči Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave tak, ako postupoval.

Vedenie školy obvinilo Mikolaja z porušenia zákona, uviedlo osem dôvodov. Prevažne ho viní z nedodržania zákonom stanovených lehôt pri komplexnej akreditácii školy. Okrem toho vraj Mikolaj porušil zákon, keď škole v septembri minulého roka vrátil návrhy na vymenovanie ôsmich profesorov. "Netreba tieto dôvody nijako podceňovať," povedala predsedníčka výboru Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Poslanci dnes schválili predbežný termín prieskumu na ministerstve na 3. februára. Rezort reagoval na situáciu len jedinou vetou: "Poslanci majú právo uskutočniť prieskum na Ministerstve školstva SR."

List so žiadosťou o prieskum poslal výboru už bývalý rektor Vladimír Krčméry, ktorý sa vzdal funkcie na protest proti ministrovi Mikolajovi v decembri 2009. Pod podkladmi je podpísaný právnik a predseda správnej rady školy František Šulka. Podľa Rosovej je závažné, že minister vrátil vysokej škole návrhy vedeckej rady na vymenovanie ôsmich docentov za profesorov. Zákon mu pritom káže, aby ich odoslal prezidentskej kancelárii. Namiesto toho si Mikolaj pýtal od vedenia sv. Alžbety ďalšie doplňujúce informácie o dĺžke praxe ôsmich pedagógov.

Šéfka parlamentného výboru tvrdí, že na to nemal právo. "Vedecká rada je zodpovedná za to, koho menuje a jediné, čo môže minister urobiť, je cez akreditačnú komisiu odňať vedeckej rade spôsobilosť konania pri vymenúvaní, ale nemôže už jej rozhodnutie nijako meniť alebo dopĺňať," uviedla Rosová. Práve na autonómiu vysokých škôl sa pritom Mikolaj odvolával aj pri kauze expresných diplomov na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka. Odmietal vyvodiť personálne dôsledky, lebo na to nemá právo. Okrem toho vedenie sv. Alžbety namieta porušenie zákona ministrom pri termínoch predkladania podkladov pre Akreditačnú komisiu či nedodržanie lehoty na ukončenie komplexnej akreditácie.

Na utorňajšom zasadnutí školského parlamentného výboru prejavili záujem o účasť na prieskume okrem Rosovej aj Oľga Nachtmannová (Smer-SD), Valentín Švidroň (SNS), László Szigeti (SMK) a Martin Fronc (KDH).

Vedenie Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety sa s ministrom Jánom Mikolajom názorovo rozišlo už v minulosti. Rektor Vladimír Krčméry sa v decembri 2009 na protest vzdal funkcie. Nepáčilo sa mu, že minister medializuje výsledky kontroly na škole, aj keď sa ešte previerka neskončila. Tvrdil, že sa informácie o osude školy dozvedel ako posledný a cez médiá. Za rozpormi je komplexná akreditácia školy. Bývalá Akreditačná komisia pod vedením Pavla Návrata odporúčala, aby bola sv. Alžbeta prvou súkromnou univerzitou, teda v najvyššej z troch kategórií vysokých škôl. Súčasná komisia Ľubora Fišeru sa s týmto záverom nestotožnila. Mikolaj avizoval jej zaradenie medzi odborné vysoké školy, čo je najnižšia kategória v hodnotení, a na školu poslal niekoľko kontrol. Kontroly nariadil pre pochybnosti, či škola predložila Akreditačnej komisii pravdivé informácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu