Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Polka: Prijatie ľudí z Guantánama je ústavný problém

Ladislav Polka
Ladislav Polka

BRATISLAVA - Prijatie zadržiavaných z Guantánama spôsobuje podľa právnika a bezpečnostného analytika Ladislava Polku ústavný problém.

"Nemôžeme obmedziť slobodu človeka bez rozhodnutia súdu. Z akého právneho titulu budú u nás zadržaní? Žiadatelia o azyl bývajú prenasledovaní vo svojej krajine, ale oni neboli prenasledovaní, oni boli zavlečení," uviedol Polka. Zároveň zdôraznil, že azylanta v tábore tiež nie je možné obmedzovať na slobode.

"Keď ich chránime, pretože im doma hrozí prenasledovanie, hrozí im aj tu. Terorizmus nepozná hranice," upozornil. Podľa Polku je otázne, prečo bola trojica na Guantáname. "Keď nič nespravili, tak potom musíme stíhať amerických predstaviteľov," uviedol.

Keďže proti trojici zadržaných nebolo vznesené obvinenie, znamená to, že na základni boli držaní neoprávnene. "My vlastne ideme pokračovať v tomto neoprávnenom zadržiavaní," zdôraznil. Zároveň pripomenul, že Slovensko si nevie dať rady s Mustafom Labsím a opäť sa hrnie do neznámeho terénu.

"Je to veľmi neuvážené rozhodnutie," dodal. Slovensko prijme trojicu zadržiavaných z Guantánama. Dnes to oznámil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Pripomenul, že vláda USA sa obrátila na členské krajiny EÚ so žiadosťou o pobyt pre osoby z Guantánama, u ktorých nie je dôvod na stíhanie, ale nemôžu sa vrátiť domov.

Lajčák odmietol odpovedať na otázky, z akých krajín trojica zadržiavaných pochádza, ani kde budú umiestnení. Ubezpečil však občanov SR, že sa nemusia obávať o svoju bezpečnosť. Zadržiavaní z Guantánama budú na Slovensku umiestnení do zariadení ministerstva vnútra.

Budú strážení, aby nepredstavovali nebezpečenstvo pre občanov SR. Všetci boli podozriví, ale nebol dostatok dôkazov, aby mohli byť obvinení. Slovensko dostalo viacero mien so spismi o zadržiavaných. S tými, ktorí prídu na Slovensko, boli aj pohovory.

Sami museli s premiestnením na Slovensko súhlasiť. Jeden z trojice je ženatý a má deti. Rodina by mala za ním pricestovať na Slovensko. Trojica sa bude musieť naučiť po slovensky, dostane ubytovanie a Slovensko sa im postará o prácu.

Zadržiavaní nemohli byť vydaní do domovských krajín, pretože im tam hrozili perzekúcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu