Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vláda navrhla znížiť počet ministerstiev zo 14 na 12

Robert Fico, Ľubomír Jahnátek
Robert Fico, Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Počet ministerstiev by sa od júla mal znížiť o dve na 12. Vláda dnes schválila zlúčenie ministerstva pôdohospodárstva a životného prostredia, ministerstvo hospodárstva sa zas spojí s ministerstvom výstavby. Niektoré kompetencie sa prerozdelia aj medzi ďalšie ministerstvá.

Od zmeny kabinet očakáva úsporu peňazí. Zámer kritizovala opozičná SDKÚ-DS, ekologickí aktivisti zase odmietajú spájanie ministerstiev pôdohospodárstva a životného prostredia. O návrhu na zrušenie dvoch ministerstiev rozhodne parlament. Zoštíhlenie sa však dotkne až novej vlády, ktorá vzíde z júnových parlamentných volieb.

Fico odhadol, že zmeny by mohli priniesť úspory do zhruba 13,28 milióna eur ročne. K šetreniu by malo prispieť napríklad rušenie duplicitných miest úradníkov.

"Určite dôjde k zníženiu počtu pracovníkov na obslužných administratívnych úsekoch," povedal predseda vlády. Kým v súčasnosti existujú na každom ministerstve samostatné útvary zamerané na poskytovanie služieb či ekonomickú agendu úradov, v budúcnosti by ich mohlo nahradiť jedno pracovisko, naznačil. Ministerstvo pôdohospodárstva by okrem zlúčenia s ministerstvom životného prostredia malo mať na starosti aj regionálny rozvoj, ktorý v súčasnosti zastrešuje ministerstvo výstavby.

Vláda pod právomoci úradu plánuje aj presun Agentúry na podporu regionálneho rozvoja. Pod ministerstvo hospodárstva zas zrejme prejde Štátny fond rozvoja bývania, ktorý okrem iného poskytuje pôžičky a dotácie na výstavbu alebo nehnuteľností. Zmeny sa by sa mali dotknúť aj ministerstva kultúry, ktorému pravdepodobne pribudnú právomoci v oblasti cestovného ruchu a presunie sa podeň Slovenská agentúra pre cestovný ruch.

Ministerstvo vnútra by zase malo prevziať pracovnú náplň krajských stavebných úradov, ktoré chce vláda zrušiť. Riadenie čerpania eurofondov by z ministerstva výstavby mal získať Úrad vlády. Rozšíriť sa má aj názov ministerstva školstva na ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

Premiér ohlásil zámer znížiť počet ministerstiev už vlani. Konkrétny návrh však predložil až tento týždeň. Zmena je podľa neho potrebná aj preto, že príjmy štátu by mali klesnúť pre ohlásené zníženie spotrebnej dane z nafty. Pokles dane prisľúbil predseda vlády nákladným dopravcom, ktorí od začiatku roka protestovali proti spusteniu nového systému elektronického výberu mýta.

Zmeny v štátnej správe však nebudú stačiť na to, aby vykryli celý výpadok zo zníženia dane, potvrdili predstavitelia vlády. Ten sa odhaduje na približne 100 miliónov eur. Opozičná SDKÚ-DS bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu označila zámer vlády za "populistický".

Jej predstavitelia vyhlásili, že do svojho volebného programu chcú zahrnúť návrh na ešte výraznejšie zúženie ministerstiev a napríklad aj regulačných úradov. Ekologickí aktivisti zase upozorňovali, že po rozšírení postavenia ministerstva pôdohospodárstva sa môže oslabiť ochrana životného prostredia. Jeden úrad totiž bude napríklad dohliadať na prípadnú ťažbu dreva, ako aj na možné aktivity nasmerované proti nej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu