Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nafta by mohla od februára zlacnieť

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Tankovanie nafty na Slovensku by malo zlacnieť. Vláda súhlasila so znížením spotrebnej dane na liter nafty o 11,3 centu, po zahrnutí dane z pridanej hodnoty by motoristi mala na čerpacích staniciach zaplatiť za liter nafty o zhruba 13,4 centu menej.

Vláda presadila výraznejší pokles sadzby dane, ako pôvodne ohlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Daň sa má znížiť od februára, zmenu by mal parlament prerokovať v skrátenom konaní. Ak úpravu zohľadnia predajcovia palív, priemerná cena litra nafty by podľa portálu natankuj.sme.sk klesne na 1,007 eura z 1,141 eura. Za túto cenu motoristi naposledy tankovali naftu vo februári 2007.

"Týmto nastavením by koncové ceny na čerpacích staniciach mali dosiahnuť úrovne, ktoré budú nižšie ako sú v Českej republike, Maďarsku a mali by byť na úrovni cien Rakúska," vyhlásil minister financií Ján Počiatek (nominant Smeru-SD). Kabinet s poklesom dane súhlasil po protestoch autodopravcov proti systému elektronického výberu mýta.

Nespokojní kamionisti kritizovali mýtne poplatky aj cenu palív, ktoré sú drahšie v porovnaní s okolitými štátmi. Predseda vlády požiadavke ustúpil tento týždeň v pondelok až po rozšírení protestov z Bratislavy do ďalších slovenských miest. Po nástupe do vlády pritom zníženie spotrebnej dane na naftu odmietal. Podľa Fica by pokles sadzby dane mal kompenzovať zvýšené náklady dopravcov po zavedení mýta.

"Pre nás je dôležité to, že sme odstránili akékoľvek riziko, že by zavedenie elektronického mýta mohlo v praxi znamenať zdražovanie služieb alebo tovarov, ktoré poskytujú autodopravcovia," tvrdil premiér. Prepravcovia očakávané zlacnenie nafty privítali.

"Akceptujeme rozhodnutie vlády o znížení spotrebnej dane, ktoré napomôže k tomu, aby slovenskí dopravcovia vykonávajúci medzinárodnú dopravu mohli tankovať na území Slovenska, ale hlavne to pomôže dopravcom vnútroštátnym," povedal generálny tajomník Česmadu Pavol Reich. Zníženie dane bude mať negatívny vplyv na príjmy štátu.

Ministerstvo financií predpokladá, že po tejto úprave vyberie do roku 2012 na daniach o 215 až 351 miliónov eur menej. Výpadok daňových príjmov by sa podľa Počiatka nemal odraziť na výške verejného schodku, pretože vláda plánuje šetriť. Navyše by sa mal znížiť počet členov nového kabinetu, ktorý vzíde z júnových parlamentných volieb.

Vláda dnes schválila aj návrh na zlúčenie ministerstva pôdohospodárstva a životného prostredia, ministerstvo hospodárstva sa zas má spojiť s ministerstvom výstavby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu