Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico ustúpil dopravcom, navrhne nižšiu daň na naftu

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vláda ustúpi požiadavkám protestujúcich nákladných dopravcov na zníženie spotrebnej dane z nafty a vo výbere mýta.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes ohlásil, že kabinet navrhne zníženie spotrebnej dane na naftu a do konca januára sa nebude vyberať mýto na väčšine spoplatnených úsekov.

Cena nafty na pumpách by podľa Fica po znížení dane mala klesnúť na 1,01 eura zo súčasných 1,14 eura za liter. Slovensko má podľa ekonómov jedno z najvyšších zdanení tejto pohonnej látky v rámci EÚ.

Vláda tiež čiastočne vyhovie požiadavke dopravcov, ktorí vo viacerých regiónoch Slovenska obmedzovali premávku pomalou jazdou, aby sa fungovanie mýta prerušilo. Do konca januára autobusy a kamióny nebudú podľa Fica platiť za jazdu po cestách 1. triedy. To znamená, že z asi 2000 kilometrov spoplatnených ciest sa mýto dočasne nebude vzťahovať na takmer 1500 kilometrov vozoviek; mýto budú naďalej platiť kamióny a autobusy za jazdu po diaľniciach a rýchlostných cestách. Na spoplatnených úsekoch ciest 1. triedy navyše pribudne označenie, že podliehajú plateniu mýta.

Dopravcovia, ktorí protesty proti mýtu odštartovali minulý týždeň v Bratislave a dnes rozšírili do ďalších regiónov, upozorňovali tiež na chyby pri výbere mýta. Systém im vraj započítal poplatok, aj keď po spoplatnenom úseku nejazdili. Okrem toho tvrdili, že musia platiť za niektoré vymedzené úseky ciest mýto v plnej výške, aj keď po nich prejazdili len niekoľko stoviek metrov.

Očakávaný výpadok príjmov štátu vo výške 100 miliónov eur zo zníženia spotrebnej dane by malo vykryť zrušenie dvoch ministerstiev a ďalšie šetrenie. Počet ministerstiev by sa však mal znížiť až po nástupe novej vlády, ktorá vzíde z júnových volieb.

Očakáva sa, že návrhy zmien zákonov Ficov kabinet prerokuje na mimoriadnej schôdzi v piatok. Následne ich ešte musí schváliť Národná rada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu