Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Česi budú chodiť tankovať na Slovensko

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Združenie automobilových dopravcov Česmad Bohemia predpokladá, že po avizovanom znížení spotrebnej dane na naftu budú českí dopravcovia jazdiť tankovať túto pohonnú hmotu na Slovensko

"Dopravcovia skrátka budú jazdiť tankovať na Slovensko, pretože sa im to vyplatí. Česká republika tak vinou zvýšenia spotrebnej dane za začiatku tohto roka nakoniec vyberie menej," povedal hovorca Česmadu Bohemia Martin Felix. "Obávam sa, že to bude rana pre český štátny rozpočet," dodal pre Mediafax Felix.

České ministerstvo financií však Felixove obavy nezdieľa. "Nedomnievame sa, že by prípadné zníženie spotrebnej dane na pohonné hmoty na Slovensku spôsobilo hromadné výjazdy tankujúcich na Slovensko a práve tak sa nedomnievame, že zvýšenie spotrebnej dane v ČR povedie k menšiemu výberu dane. Výber daní z pohonných hmôt bude omnoho viac záležať na skutočnom vývoji ekonomiky v tomto roku,“ povedal agentúre Mediafax hovorca českého ministerstva financií Ondřej Jakob.

Spotrebná daň z nafty by sa mala v SR ešte do konca tohto mesiaca znížiť zo súčasných 0,481 eura za liter na 0,391 eura za liter. V praxi by sa tak ceny nafty na čerpacích staniciach mali znížiť z 1,14 eura za liter na 1,01 eura za liter. To by bolo menej ako v Českej republike, kde je teraz priemerná cena nafty 28,68 CZK za liter.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu