Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Interblue Group zanikla, má však nástupcu, tvrdí Medveď

Jozef Medveď
Jozef Medveď

BRATISLAVA - Americká firma Interblue Group, ktorá od Slovenska kúpila emisné kvóty, zanikla. Potvrdil to dnes minister životného prostredia Jozef Medveď (nominant Smeru-SD). Tvrdil, že jej záväzky preberie nástupnícka firma Interblue Group Europe so sídlom vo Švajčiarsku. Rokovanie so spoločnosťou, ktorá by podľa ministra mala Slovensku doplatiť 15 miliónov eur, sa údajne uskutoční do konca mesiaca.

Interblue Group podľa Medveďa zanikla ku koncu roka 2009 pre zmenu podmienok podnikania v USA. "Pozitívne je, že Interblue Group má normálneho právneho nástupcu, že môžme ďalej konať a vymáhať našu pohľadávku," povedal novinárom Medveď. Firma Interblue Group Europe, ktorú vraj zastupuje tá istá konateľka, podľa neho bola založená v septembri 2009.

Stretnutie s Interblue Group Europe by sa mohlo podľa Medveďa uskutočniť na konzuláte vo Švajčiarsku. Ministerstvo na rokovaní bude aj naďalej trvať na vyplatení bonusu 15 miliónov eur. Dodatočné peniaze by malo ministerstvo získať za to, že štát peniaze za emisné kvóty oxidu uhličitého použil na zelené projekty. Americká spoločnosť ich vyplatenie však už skôr zamietla údajne pre nedostatočné podklady.

Medveď nespresnil, či Slovensko požiada novú spoločnosť o ukončenie zmluvy. Zároveň tiež jednoznačne nevylúčil možnosť, že štát Inteblue Group Europe predá aj ďalšie emisné kvóty. "Dôležité je obchodovať za ceny obvyklé na trhu," vyhlásil Medveď. Obchod s emisnými limit

mi v hodnote 75 miliónov eur patril medzi najviac kritizované transakcie štátu počas vlády Roberta Fica (Smer-SD). Opozícia i médiá predaj limitov neznámej firme označili za nevýhodný a tvrdili, že viaceré krajiny získali za emisie výrazne viac peňazí.

Emisie predalo ministerstvo životného prostredia za pôsobenia ministra Jána Chrbeta (SNS). Súčasný minister tvrdil, že sporný kontrakt chce ukončiť. Dnes však priznal, že sa mu to zatiaľ nepodarilo.

Informáciu o tom, že firma nemôže vykonávať právne úkony, priniesol dnes denník Plus jeden deň. Podľa denníka je totiž spoločnosť v obchodnom registri amerického štátu Washington označená ako neaktívna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu