Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

SMK kritizovala cirkev, biskupský vikár údajne nevie po maďarsky

Pál Csáky, predseda SMK
Pál Csáky, predseda SMK (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície (SMK) opäť kritizovala katolícku cirkev za údajne malú ústretovosť voči veriacim maďarskej národnosti. Strana by chcela viac kňazov hovoriacich po maďarsky a nepriamo žiada aj personálne zmeny v Nitrianskej diecéze, kde biskupský vikár údajne neovláda dobre maďarčinu.

Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré dnes strana poslala. SMK v minulosti požadovala aj vymenovanie maďarského biskupa, nepáči sa jej ani súčasné územné rozloženie diecéz.

"Podľa názoru SMK v roku 2009 sa nič vážnejšie neudialo v katolíckej cirkvi na Slovensku, ohľadne pastorácie veriacich maďarskej národnosti, čo by sa dalo hodnotiť pozitívne," uviedla strana. Najhoršia je vraj situácia v Nitrianskej diecéze, kde žije najviac katolíkov maďarskej národnosti.

Podľa hovorkyne SMK Evy Dunajskej nie sú všade kňazi, ktorí ovládajú maďarčinu. Pastoráciou po maďarsky hovoriacich veriacich je tam poverený biskupský vikár Ján Pristač, ktorý podľa SMK ovláda maďarský jazyk "na veľmi nízkej úrovni". Kritiku SMK odmietol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

"Poznáme rímskokatolícku aj grécko-katolícku cirkev aj rôzne iné obrady, ale nepoznáme slovenskú či maďarskú cirkev," povedal Kováčik. Biskupi podľa neho v žiadnom prípade nedovolia, aby politici zasahovali do cirkevných záležitostí. SMK, ktorá politicky zastupuje veľkú časť po maďarsky hovoriacich občanov Slovenska, kritizovala katolícku cirkev okrem iného aj začiatkom roka 2008, keď sa zmenili hranice diecéz.

Južné oblasti Slovenska, kde žije polmiliónová maďarská menšina, sa vtedy rozdelili do viacerých diecéz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu