Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posádka o výbušnine vedela, tvrdí letisko

Letisko v Poprade
Letisko v Poprade

POPRAD – Posádka lietadla spoločnosti Danube Wings letiaceho z Popradu do Dublinu, na ktorého palube v sobotu zostala zabudnutá vzorka výbušniny, bola informovaná o vzniknutej situácii.

Tvrdí to riaditeľka Letiska Poprad – Tatry Ivana Herkeľová. S riadiacou vežou na popradskom letisku, ktorá ako jediná mohla komunikovať s pilotom, hovoril priamo policajt, ktorý vzorku výbušniny zabudol z batožiny vybrať, uviedla riaditeľka popradského letiska Ivana Herkeľová. Rozhovory medzi letiskom a riadiacou vežou a riadiacou vežou a pilotom lietadla sa podľa Herkeľovej zaznamenávajú. Letisko však k týmto záznamom nemá prístup. Presný obsah komunikácie medzi letiskom, riadiacou vežou a pilotom bude predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Letisko Poprad-Tatry komunikovalo s pilotom ešte po pristátí lietadla na dublinskom letisku. Pri vykladaní batožiny v Dubline bol podľa Herkeľovej osobne druhý pilot lietadla. Zabudnutú vzorku výbušniny sa tam však nepodarilo nájsť. O vzniknutej situácii informovalo popradské letisko aj spoločnosť v Dubline, ktorá mala tento let na starosti. Informáciu o prítomnosti vzorky výbušniny určenej na výcvik psov odoslali z Popradu do Dublinu v čase, keď bolo lietadlo vo vzduchu. „Urobili sme maximum, čo sme mohli urobiť,“ povedala Herkeľová. Chybu podľa nej spravil policajt, ktorý okamžite nenahlásil vzniknutú situáciu svojim nadriadeným.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu