Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

SkyToll vybral na mýte už takmer 140 tisíc eur

Novozavedené elektronické mýto Zobraziť galériu (5)
Novozavedené elektronické mýto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prevádzkovateľ elektronického výberu mýta SkyToll vybral za prvé tri dni fungovania systému takmer 140 tisíc eur a dopravcovia prešli po spoplatnených cestách vyše milióna kilometrov. Novinárom to dnes povedal generálny riaditeľ spoločnosti Matej Okáli.

SkyToll má v systéme zatiaľ zaregistrovaných vyše 64.000 vozidiel, ich počet by mal ešte pribúdať. "Hlavne sa budú registrovať zahraniční prepravcovia na hraničných distribučných miestach, plus možno nám ešte zostáva 10.000 - 15.000 slovenských prepravcov, ktorí si nestihli splniť povinnosť," uviedol Okáli.

V ďalších dňoch by mala rásť aj intenzita dopravy, keďže nákladní prepravcovia mohli počas sviatku 1. januára a nedele 3. januára jazdiť len obmedzene. Elektronické mýto musia od tohto roka na diaľniciach, rýchlostných komunikáciách i vybraných cestách prvej triedy platiť všetky vozidlá nad 3,5 tony vrátane autobusov.

SkyToll počas prvých dní prevádzky mýtneho systému eviduje necelé tri desiatky sťažností, niektoré sa týkajú problémov s úhradou za mýto prostredníctvom palivových kariet. "Vieme o tom, že sú tam problémy," poznamenal Okáli. Spoločnosť problémy prešetruje, podľa jej šéfa však počas testov platobné terminály preverili a systém ich akceptoval. Problémy s úhradami údajne mohla spôsobiť napríklad nesprávna palivová karta.

Proti novému spôsobu platieb za jazdu po vybraných slovenských cestách dnes protestujú asi na stovke čerpacích staníc malí a strední nákladní dopravcovia. Nespokojné firmy by chceli okrem iného pozastaviť prevádzku mýta a tvrdia, že v prvé dni systém nefungoval dobre. SkyToll to opätovne odmietol. "Systém z nášho pohľadu funguje spoľahlivo a poskytuje tú činnosť a službu, ktorú má poskytovať," vyhlásil Okáli.

SkyToll už evidoval aj prvé priestupky motoristov, ktorí mali mýto platiť. Podrobnosti zatiaľ spoločnosť neposkytla, chce o nich informovať neskôr tento týždeň spoločne s mýtnou políciou. Podľa Okáliho má firma prostredníctvom mýtnych brán monitorovať 15 percent dopravy na cestách. "To, že nejakého prepravcu nezastavia mýtni policajti so svojím vozidlom, neznamená, že nebude pokutovaný a riešený v priestupkovom konaní, pretože všetky dáta sa zbierajú a ďalej spracovávajú," pripomenul Okáli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu