Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dopravcovia protestujú, žiadajú zmeny v mýte

Dopravcovia protestuíci pred ministerstvo dopravy
Dopravcovia protestuíci pred ministerstvo dopravy

BRATISLAVA - Asi päťdesiatka nákladných dopravcov prišla dnes pred ministerstvo dopravy podporiť svojich zástupcov, ktorí rokujú s ministrom Ľubomírom Vážnym o požiadavkách na zmeny v elektronickom výbere mýta.

Dopravcovia predostreli zoznam jedenástich žiadostí, za hlavnú považujú odsunutie termínu zavedenia elektronického výberu mýta z januára na júl. V prípade neúspechu sú dopravcovia pripravení v pondelok prísť so svojimi vozidlami na benzínové pumpy.

Jedenásť podmienok sformulovali dopravcovia na pondelkovom stretnutí vo Zvolene, prekáža im výška elektronického mýta i údajná nepripravenosť systému. Veľkým problémom je pre nich tiež údajne príliš hustá sieť spoplatnených ciest prvej triedy. Prepravcom sa tiež nepozdávali ceny pohonných hmôt a ani to, že budú naďalej musieť platiť daň z motorových vozidiel. Pôvodne pritom uvažovali o blokáde hraničných priechodov.

Na Námestí slobody pred budovou ministerstva sa dnes stretli najmä malí a stredí dopravcovia zo stredu Slovenska. V rukách držali transparenty, na ktorých upozorňovali na podľa nich likvidačné poplatky či na zlú kvalitu spoplatnených ciest.

Dopravcovia nespresnili, ako by mal protest na benzínových pumpách vyzerať, ich blokádu už odmietli majitelia či prevádzkovatelia púmp. "Slovenská asociácia petrolejárskeho priemyslu a obchodu vyjadruje poľutovanie nad vzniknutou situáciou, na druhej strane nemienime byť rukojemníkmi v tomto smere a nemôžme dopustiť, aby bolo obmedzené naše právo na podnikanie," povedal tajomník asociácie Miroslav Kollár. Dodal, že prevádzkovatelia benzínových púmp využijú všetky zákonné postupy na to, aby motoristi mohli plynule prichádzať na pumpy a tankovať pohonné hmoty.

Plynulosť cestnej premávky podľa Kollára budú žiadať od správcov ciest, o jej zabezpečení plánuje asociácia rokovať s Národnou diaľničnou spoločnosťou a Slovenskou správou ciest. Kollár odmietol aj to, že by dopravcovia využívali priestory benzínových púmp na pokojnú diskusiu o mýte.

Elektronické mýto by mali od januára na diaľniciach, rýchlostných cestách i vybraných cestách prvej triedy platiť vozidlá nad 3,5 tony. Dopravcovia upozorňovali, že im zavedenie mýtneho prinesie väčšie náklady a niektorým bude v čase hospodárskej krízy hroziť možno aj likvidácia firmy.

Majitelia nákladných áut mali výhrady i k poplatkom za pevnú inštaláciu palubnej jednotky. Tie už slovenské Združenie cestných dopravcov Česmad prisľúbilo znížiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu