Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dopravcovia zrejme začnú protest na pumpách proti mýtu

Dopravcovia protestuíci pred ministerstvo dopravy
Dopravcovia protestuíci pred ministerstvo dopravy

BRATISLAVA - Dopravcovia sa s ministrom dopravy Ľubomírom Vážnym nedohodli na zmenách v systéme elektronického mýta, v pondelok chcú preto začať protestnú akciu na benzínových pumpách.

Novinárom to dnes povedali zástupcovia nespokojných dopravcov. Vážny odmietol odložiť spustenie systému na júl, podľa neho mali motoristi na prechod do nového systému dostatok času. Pripustil len menšie zmeny, ktoré by mohla priniesť vyhláška v prvom štvrťroku budúceho roka.

"Po asi troch hodinách rokovania sme nevyrokovali nič," povedal novinárom po stretnutí s ministrom zástupca dopravcov Jaroslav Polaček. Dodal, že v pondelok spustia informačnú kampaň, ktorá začne na čerpacích staniciach. Podrobnosti nespresnil, podľa neoficiálnych informácií by však malo ísť o tankovanie pohonných látok v malých množstvách a spomaľovanie bežného chodu púmp.

Počas akcie, na ktorej sa podľa Polačeka môže zúčastniť až 500 vozidiel, budú vraj protestujúci okrem iného vysvetľovať bežným ľuďom, že sa mýto premietne do cien tovarov. "Vytiahneme všetkých dopravcov a celú širokú verejnosť na čerpacie stanice, kde budeme mať naozaj dostatok priestoru na to, aby sme mohli ďalej diskutovať," vyhlásil Polaček. Dopravcom prekáža napríklad výška elektronického mýta i údajná nepripravenosť systému.

"Mýto je pripravené a (...) nesúhlasím s oddialením zavedenia elektronického mýtneho systému po prvom prvý 2010," povedal Vážny. Odmietol aj úvahy, že by mýto mohlo byť faktorom, ktorý spôsobí krach niektorých dopravcov. Podmienky by sa mali do marca podľa ministra upraviť tak, aby sa povinnosť platiť mýto nevzťahovala na vozidlá s prívesmi.

Elektronické mýto by mali od januára na diaľniciach, rýchlostných cestách i vybraných cestách prvej triedy platiť vozidlá nad 3,5 tony. Pre dopravcov je problémom tiež údajne príliš hustá sieť spoplatnených ciest prvej triedy, či povinnosť zaplatiť za celý vymedzený úsek, nie za jednotlivé kilometre.

Podľa Vážneho je takýchto úsekov 826 s dĺžkou od 70 metrov do 12 kilometrov. Pripustil, že by ich dĺžky bolo možné v novej verzii vyhlášky v budúcnosti upraviť.

Ak by plánované opatrenia dopravcov vyústili do blokády benzínových púmp, pripravení sú zasiahnuť ich prevádzkovatelia. "Nemôžeme dopustiť, aby bolo obmedzené naše právo na podnikanie," povedal tajomník Slovenskej asociácie petrolejárskeho priemyslu a obchodu Miroslav Kollár. Plynulosť cestnej premávky vraj budú žiadať od správcov ciest.

Jednou z požiadaviek skupinky protestujúcich bolo tiež zníženie poplatku za pevnú montáž palubnej jednotky, ktorá je potrebná, ak chce motorista platiť za mýto spätne na faktúru. Na jeho znížení o 17 percent na 111,9 eura (3371 Sk) bez DPH sa už v utorok dohodlo Združenie cestných dopravcov Česmad so spoločnosťou SkyToll, podľa nespokojencov to však stále nie je dosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu