Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyvolá kontrola nádrží na hraniciach paniku?

Colníci začnú sledovať množstvo dovezeného benzínu a nafty z Ukrajiny
Colníci začnú sledovať množstvo dovezeného benzínu a nafty z Ukrajiny

UKRAJINA/KOŠICE - Na Ukrajine stojí benzín 18, u nás viac než 33 korún. Nečudo, že najmä obyvatelia okresov Michalovce a Sobrance si tankovali a privážali palivo práve z východu. Šanca kúpiť lacný benzín a naftu u susedov, a potom ho prípadne aj predať, sa však končí. Colníci zavedú kontroly a vypĺňanie formulárov. Tak ako pri dovoze cigariet.

Zatiaľ ešte nie je známy termín, odkedy začnú colníci zisťovať, koľko benzínu či nafty vodič na Slovensko dováža. "V prípade motorových vozidiel na osobné použitie sú od cla oslobodené iba pohonné látky v pevne zabudovaných nádržiach. A palivo v prenosných - maximálne však 10 litrov," spresňuje Silvia Balázsiková, hovorkyňa Colného riaditeľstva SR. Ak motoristi privezú palivo nad stanovený limit, musia ho prihlásiť a zaplatiť clo i príslušné dane. Inak môžu dostať pokutu. Ľudia však vidia problém v kontrolovaní paliva. "Už teraz sa tu stojí niekoľko hodín. Keď budú vypúšťať nádrže, zvládnu jedno auto za hodinu," tvrdí Ukrajinec Ivan.

Podľa S. Balázsikovej colníci situáciu zvládnu posilnením služieb. Palivo v nádrži budú kontrolovať náhodným alebo cieleným výberom auta. "Colná správa má k dispozícii prístroje na prečerpávanie pohonných látok, pomocou ktorých colníci vedia zistiť obsah paliva v nádrži," dodáva S. Balázsiková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu