Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lyžiarske stredíská sa chystajú na predlžený víkend

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Na Slovensku sa bude počas Silvestra a novoročných voľných dní lyžovať v približne 70 strediskách. Na svahoch je najčastejšie od 20 do 40 centimetrov umelého snehu, vyššie položené centrá majú od 50 do 70 centimetrov.

Prírodný sneh zatiaľ chýba, lyžuje sa preto len v strediskách, ktoré sú vybavené umelým zasnežovaním. Povedali to oslovení zástupcovia centier zimných športov. "Lyžuje sa v našich strediskách pod Chopkom a v Tatranskej Lomnici, kde je okolo 50 centimetrov snehu," uviedla hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts Katarína Šarafínová.

V prevádzke je podľa Šarafínovej zjazdovka Čučoriedky až po Tatranskú Lomnicu, pod Chopkom v Nízkych Tatrách sa lyžuje na časti zjazdoviek na južnej aj severnej strane. Spoločnosť zatiaľ neotvorila stredisko Jakubkova lúka pri Starom Smokovci, svah na Hrebienku a ani najvyššie položenú zjazdovku v krajine v Lomnickom sedle pre chýbajúci prírodný sneh.

Pre lyžiarov budú otvorené tiež svahy pri Štrbskom Plese, kde je 70 centimetrov technického snehu, lyžovať sa bude na niektorých zjazdovkách na Donovaloch a Veľkej Rači. Strediská prevádzkuje spoločnosť Park Snow, podľa jej hovorkyne Lenky Maťašovskej záujem o lyžovanie po Vianociach začal stúpať. Na svahoch je asi polovica lyžiarov zo Slovenska, prichádzajú tiež poľskí, ruskí a ukrajinskí návštevníci.

Okrem veľkých centier postupne otvárajú sezónu aj menšie strediská. Lyžovať sa tak dá vo všetkých horských regiónoch krajiny. Počas týždňa navyše podľa Ľubice Stykovej z informačného portálu www.holidayinfo.sk pribudlo na svahoch od desať do 15 centimetrov snehu.

Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu by malo byť v najbližších dňoch skôr zamračené počasie. Hoci prvé dni budú denné teploty skôr nad nulou, postupne sa bude ochladzovať a od soboty by malo mrznúť aj počas dňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu