Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Výpredajmi lákajú už dva dni po Vianociach

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Niektorí obchodníci plánujú nadviazať na predvianočný ošiaľ a lákajú ľudí do predajní už dva dni po Štedrom večeri. Podľa Ľubomíra Drahovského z agentúry pre prieskum trhu Terno sa však klasické výpredaje začnú až po Novom roku.

Výška maximálnych zliav by mala podľa neho zostať na úrovni minulého roka, v niektorých prípadoch dosiahnu aj 75 percent pôvodnej ceny tovaru.

Sériu zliav spúšťajú na Štefana napríklad obchody reťazca Tesco, Ikea otvorila svoje brány pre zákazníkov zapojených do vernostného programu už o siedmej ráno. V bežné dni pritom otvára o desiatej. Podľa Drahovského pôjde o ojedinelé prípady, na štandardné výpredajové akcie si bude treba ešte počkať.

"Pravdepodobne sa dostane oproti minulému roku do vianočných zliav viac tovarov, pretože sa predalo menej tovaru v štandardnom režime," povedal Drahovský. Klasické stropy zliav by v novom roku mohli podľa druhu tovaru dosiahnuť od 40 do 70 percent.

Najväčší reťazec na Slovensku Tesco ponúka od dneška za štvrtinu pôvodnej ceny hračky, kozmetické balíčky či dekorácie a sviečky. "Až 70 percent dosahujú zľavy u odevov, a to tak pánskych, tak dámskych a detských. O polovicu lacnejšie ponúkajú Tesco obchody tiež nábytok," uviedla hovorkyňa siete Oľga Hrnčiarová. Časť obchodníkov pritom lákala zákazníkov na akcie už pred Vianocami, v ponuke bol hlavne sezónny tovar na jeseň a zimu. Napríklad predajňa odevov New Yorker začala so zľavami začiatkom decembra, na týždeň pred Vianocami presunula začiatok klasického výpredaja predajca obuvi Humanic. V rámci neho mohli kúpiť ľudia topánky aj o polovicu lacnejšie.

Drahovský pripomenul, že výrazné zlacnenie nie je možné očakávať v prípade kvalitného tovaru, ktorý predávajú obchody najmä vo väčších mestách. "Ten, kto kupuje topánky Rieker alebo obleky Alain Delon, kupuje ich bez toho, aby sa príliš orientoval na cenu," povedal Drahovský.

Staviť na to, že po sviatkoch zlacnejú knihy, sa tiež zrejme príliš nedá. Napríklad kníhkupectvo Panta Rhei v bratislavskom Auparku žiadne zľavy nepripravuje. "S predajom nemáme problém, výpredaj preto nechystáme," povedala jedna z predavačiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu