Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovenské hotely silvestrovské pobyty zväčša nevypredali

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Zatiaľ čo v minulých rokoch záujem o pobyty na horách počas Silvestra takmer prekračoval kapacity zariadení, tento rok má väčšina hotelov ešte voľné miesta. Niektoré sú zatiaľ obsadené na 80 percent, v iných klesol záujem aj o tretinu. Naplniť svoju kapacitu sa podarilo len niektorým zariadeniam. Povedali to oslovení zástupcovia hotelov.

Takmer o tretinu menej hostí má napríklad hotel Hutník v Istebnom. Hostia si podľa riaditeľa zariadenia Jaroslava Opateru objednali len krátkodobé pobyty na tri až štyri dni, v minulosti pritom býval hotel zaplnený až do 6. januára. "Poliaci takmer úplne vypadli, začali sem chodiť Rusi, práve na ich Nový rok mávame v uplynulých rokoch najsilnejšiu návštevnosť," uviedol riaditeľ.

Oravský hotel, ktorý môže ponúknuť 100 lôžok, je podľa Opateru odkázaný na zimy s dostatkom snehu. Ceny v hoteli sa oproti minulému roku nezmenili, zariadenie ich už v súčasnosti má nastavené na hranici ziskovosti, tvrdil. Na približne 80 percent budú počas vianočných a silvestrovských sviatkov obsadené hotely v Ždiari v Tatrách, tvrdil riaditeľ tamojšieho lyžiarskeho centra Marián Bekeš. Výrazne sa podľa neho skrátila dĺžka pobytov - zo sedemdňových na štvordňové.

"Obsadenosť hotelov počas Vianoc kopíruje vlaňajšiu, na silvestrovský termín sú ešte k dispozícii nejaké kapacity, niektoré naše hotely sú vypredané," hodnotila situáciu hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts Katarína Šarafínová. Spoločnosť prevádzkuje hotely Tri studničky, Záhradky a Hotel Grand Jasná v Nízkych Tatrách, ako aj Grand Hotel Praha v Tatranskej Lomnici. Na rozdiel od Oravy vraj nechýbajú ani turisti z Poľska, prichádzajú aj Česi, Rusi a Ukrajinci, povedala Šarafínová.

"Rozvíja sa trh s Bieloruskom," dodala. Voľné postele na oslavy Nového roku majú aj v Jahodnej pri Košiciach, ktorú navštevujú najmä slovenskí a maďarskí hostia a úplné obsadené zatiaľ nebolo ani v hoteli Šachtička pri Banskej Bystrici. "Podobne ako vlani, asi 85 percent návštevníkov tvoria Slováci," uviedla Jana Pištová z recepcie hotela. Zariadenie, ktoré je počas vianočných sviatkov zatvorené, má kapacitu 126 hostí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu