Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Staré Mesto získalo prenájom na postavenie sochy Masaryka

Mestská časť Staré mesto
Mestská časť Staré mesto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavská mestská časť Staré Mesto dostane do jednoročného prenájmu Pomník československej štátnosti na Vajanského nábreží, aby tam mohla postaviť sochu prvého prezidenta Československa Tomáša Garrigua Masaryka. Ročný prenájom za jedno euro (asi 30 Sk) dnes schválili poslanci mestského zastupiteľstva hlavného mesta.

Mestská časť Staré Mesto má tak na dotvorenie pamätníka a osadenie viac ako dvojmetrovej sochy Masaryka jeden rok. Hoci presný termín zatiaľ nie je stanovený, do úvahy prichádza podľa hovorkyne mestskej časti Aleny Kopřivovej marec, keď uplynie 160 rokov od narodenia Masaryka alebo október, keď si Česko a Slovensko pripomenú 92. výročie vzniku prvej ČSR.

Masarykovu sochu osadia pred budovu Slovenského národného múzea, na mieste, kde v minulosti stála socha leva podopierajúceho štátny znak bývalého Československa. Tú presťahovali pred novostavbu Slovenského národného divadla, kde spoluzakladateľovi Československa Milanovi Rastislavovi Štefánikovi v máji odhalili sochu v nadživotnej veľkosti.

Staré Mesto navrhuje pôvodný niekoľko metrov vysoký pylón pred SNM demolovať a na jeho miesto postaviť piedestál do maximálnej výšky troch metrov. Na ňom by mala byť umiestnená napodobenina Masaryka. Odliatok chce mesto získať zo sochy, ktorú vytvoril pražský sochár Ladislav Šaloun v roku 1924. Sochu v súčasnosti vlastní mesto, nie je však vhodná na umiestnenie v otvorenom priestore.

Odliatie Masarykovej napodobeniny Kopřivová odhadla na 15.000 eur (451.890 Sk). Financovať pomník by mestská časť chcela aj zo zbierky a darov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu