Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hygienik pred očkovaním: Už som si napísal aj závet

Ivan Rovný
Ivan Rovný

BRATISLAVA - Hlavný hygienik SR Ivan Rovný sa dal demonštratívne ako prvý Slovák zaočkovať proti takzvanej prasacej chrípke.

„Už som si napísal aj závet,“ žartoval tesne pred očkovaním Rovný.

Spolu s ním všeobecný lekár Peter Lipták zaočkoval aj ďalších štyroch pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR. Možnosť dostať vakcínu mali aj novinári. Odhodlali sa piati. „Najúčinnejšie je dať sa zaočkovať proti sezónnej aj pandemickej chrípke zároveň,“ konštatoval Lipták, pričom sám dostal jednu vakcínu. Podľa Rovného sa netreba báť, pretože rovnakou vakcínou sa už dalo zaočkovať 95 až 98 miliónov Američanov.

V pondelok dodala Správe štátnych hmotných rezerv SR francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi Pasteur prvých 30-tisíc dávok vakcíny Panenza proti vírusu A(H1N1). Do konca roka by malo byť na Slovensku ďalších 20-tisíc dávok. V januári 2010 dostaneme asi 400- až 500-tisíc dávok, posledná dodávka vakcín dorazí na Slovensko do konca februára budúceho roka. Ako prvé budú mať nárok rizikové skupiny. Možnosť zaočkovať sa dostanú zdravotnícki pracovníci, tehotné ženy, osoby s chronickými ochoreniami a osoby zabezpečujúce chod štátu. Vôbec by sa podľa Liptáka nemali očkovať len tí, ktorí majú alergiu na vajíčko. „Oddnes začnú rozvážať dávky najprv do fakultných nemocníc, potom aj do ďalších nemocníc a polikliník,“ uviedol Rovný. Ľudí budú vyzývať telefonicky, ale napríklad aj obecným rozhlasom. Všetky pokyny sú na internetovej stránke www.uvz.sk v sekcii Pandemický vírus A(H1N1) 2009.

K 14. decembru do 20:00 registrovalo Slovensko 860 prípadov novej chrípky. Najviac prípadov, 396, má Bratislavský kraj. Postihnuté sú najmä osoby vo veku 15 až 45 rokov, narastá počet chorých školopovinných detí. „Stúpol aj počet ťažkých prípadov, najčastejšie ide o osoby, ktoré majú základné ochorenie diabetes, obezitu, problémy s tlakom, neurologické či srdcovo-cievne ochorenie,“ povedal Rovný. Od začiatku chrípkovej sezóny u nás na akútne respiračné ochorenia zomrelo 36 ľudí, z toho 17 malo vírus A(H1N1). Prasaciu chrípku ako prvotnú príčinu smrti potvrdili len u troch z nich. Vrchol chrípkovej sezóny očakáva Úrad verejného zdravotníctva na prelome januára a februára. K Vianociam by mala chorobnosť klesnúť.

Vakcína Panenza bola vo Francúzsku zaregistrovaná 16. novembra tohto roku. Pre slovenský trh vydal Štátny ústav pre kontrolu liečiv rozhodnutie o registrácii vakcíny Panenza 10. decembra, a to aj na základe hodnotiacej správy, ktorú vypracovala francúzska lieková agentúra v uplynulom období. Sanofi Pasteur nám dodá celkovo milión dávok neadjuvantných vakcín. V cene 7,60 eura za jednu vakcínu sú už zarátané náklady na distribúciu, striekačky a ihly na aplikáciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu