Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Plány znížiť deficit sa môžu prehodnotiť, naznačil Fico

Predseda vlády Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko by mohlo prehodnotiť svoje plány znížiť deficit verejných financií v roku 2010 na 5,5 percenta hrubého domáceho produktu, ak si hospodárska kríza vyžiada ďalšie investície do ekonomiky.

Na dnešnom stretnutí Neformálneho ekonomického fóra - Hospodárskeho klubu to naznačil premiér Robert Fico. Finančná disciplína Slovenska podľa neho bude závisieť aj od vývoja v najväčších európskych krajinách.

"Ideme konsolidovať verejné financie v roku 2010, ale nebudeme pápežskejší ako pápež. Budeme sledovať európske trendy, budeme sledovať, čo sa deje v Európe, a budeme sa vždy držať tých trendov, ktoré európske veľké krajiny budú dodržiavať," povedal podnikateľom Fico. Dodal, že by nebolo spravodlivé, ak by Slovensko znižovalo deficit a veľké štáty EÚ by ho naopak zvyšovali.

Prioritou pre vládu na budúci rok budú podľa premiéra verejné investície, ktoré by mali podporiť ekonomiku. "Pokiaľ sa ukáže, že finančné stimuly na podporu ekonomiky by mali pokračovať, budeme v nich pokračovať aj v roku 2010. A napriek tomu, že máme naplánovanú fiškálnu konsolidáciu, nechávame si otvorené zadné dvierka," poznamenal.

V júni 2010 sa na Slovensku uskutočnia parlamentné voľby, Ficov Smer-SD je podľa prieskumov favoritom na víťazstvo.

Verejný schodok tento rok podľa odhadu ministerstva financií dosiahne 6,34 percenta výkonu ekonomiky. Pôvodne vláda pritom plánovala skresať deficit na 2,08 percenta HDP a v ďalších rokoch dosiahnuť vyrovnané hospodárenie.

Tento rok sa na Slovensku v dôsledku hospodárskej krízy očakáva prepad ekonomiky o viac ako päť percent. Ministerstvo financií odhadlo, že na budúci rok by hospodárstvo mohlo narásť o 1,9 percenta, centrálna banka plánuje najnovšiu prognózu ekonomického vývoja zverejniť v utorok. Premiér napriek tomu odhadol, že nezamestnanosť sa zrejme zvýši a bude sa pohybovať okolo 13 percent. MF na budúci rok počíta, že bez práce bude 12,1 percenta ľudí, centrálna banka odhadovala 11,9 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu