Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Deficit štátneho rozpočtu má stúpnuť na 3,75 mld.eur

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Deficit štátneho rozpočtu má v roku 2010 stúpnuť na 3,75 miliardy eur (112,97 miliardy Sk). Na tento rok štát plánoval schodok 1,01 miliardy eur (30,43 miliardy korún), čo však už koncom augusta prekročil o pätinu.

Deficit verejných financií má naopak na budúci rok klesnúť na 5,5 percenta hrubého domáceho produktu oproti očakávaným 6,29 percentám HDP v tomto roku. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, o ktorom dnes informoval premiér Robert Fico a minister financií Ján Počiatek.

Príjmy štátu by mali v roku 2010 medziročne klesnúť o 4,5 percenta na 12,53 miliardy eur (377,48 miliardy Sk), naopak výdavky vo volebnom roku vzrastú o 15,22 percenta na 16,28 miliardy eur (490,45 miliardy Sk). Návrh rozpočtu by mala v stredu posúdiť vláda, Fico očakáva, že materiál kabinet schváli. Následne o ňom bude rokovať parlament, kde má koalícia väčšinu.

Rozpočet na budúci rok počíta napríklad s poskytovaním príspevkov k hypotekárnym úverov pre mladých, a to vo forme príspevku k úroku vo výške dvoch percent. O percento sa majú zvýšiť napríklad platy vojakov, policajtov či colníkov.

"Napriek hlbokej hospodárskej kríze rátame v roku 2010 s valorizáciou dôchodkov, rátame s tým, že sa budú valorizovať aj všetky sociálne dávky, rátame s tým, že sa budú bonifikovať hypotéky pre mladých ľudí, rátame s tým, že bude narastať rodičovský príspevok, rátame s tým, že v roku 2010 nadobudne platnosť aj zákon, ktorý sa týka mladomanželských pôžičiek," vyhlásil Fico.

Deficit verejných financií, ktorý okrem štátneho rozpočtu zahŕňa hospodárenie napríklad Sociálnej poisťovne, zdravotných poisťovní a samosprávy, by sa mal po tohtoročnom výraznom raste v ďalšom období postupne znižovať. V roku 2012 má schodok dosiahnuť tri percentá výkonu ekonomiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu