Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Parlament nevydal poslanca Kvorku na trestné stíhanie

NR SR
NR SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament dnes nevyhovel požiadavke Generálnej prokuratúry, aby vydal poslanca najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Ján Kvorka na trestné stíhanie. Proti boli koaliční poslanci. Kvorka údajne ešte v roku 2006 zbil muža, pred stíhaním ho chráni poslanecká imunita.

O prípade už koncom októbra rokoval mandátový a imunitný parlamentný výbor, ale spis vrátil prokuratúre. Pre vyšetrovanie vraj nebolo potrebné, aby poslanec prišiel o imunitu. Generálna prokuratúra však na svojej požiadavke trvala, a prípad sa tak znovu dostal do Národnej rady.

Poslanec Kvorka dnes v pléne tvrdil, že za žiadny trestný čin zodpovednosť nenesie. Spochybňoval zároveň postup Generálnej prokuratúry. V roku 2008 totiž podľa neho sama odmietla žiadosť na stíhanie, ktoré pripravili krajská a okresná prokuratúra. Napriek tomu ju v tomto roku predložila parlamentu.

Kvorka údajne obmedzoval osobnú slobodu mužovi, ktorý mu poškodil auto. Podľa niektorých médií mal pomer s priateľkou napadnutého.

V najbližšom období sa poslanecká imunita zrejme neoslabí. Poslankyňa Smeru-SD Renáta Zmajkovičová totiž stiahla návrh zákona, ktorý mal zúžiť ochranu poslancov. Voči norme mala výhrady napríklad vládna ĽS-HZDS. Naopak opozičná SDKÚ-DS by ju podľa skorších vyjadrení podporila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu