Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrušovský sa ospravedlnil Madejovi

Predseda parlamentu Pavol Hrušovský
Predseda parlamentu Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR pokračujú v diskusii o návrhu zákona o študentských pôžičkách. Predseda parlamentu Pavol Hrušovský otvoril piaty rokovací deň 41. schôdze krátko po 11:00. Na úvod schôdze sa verejne ospravedlnil za vyjadrenie, ktoré použil v piatok na adresu poslanca Smeru Róberta Madeja.

Hrušovský adresoval opozičnému poslancovi slovné spojenie ´hajzeľ jeden sopľavý´. "Vyslovil som slová, ktoré do komunikácie s poslancami nepatria," priznal Hrušovský.

Minister školstva Martin Fronc predložil do prvého čítania na rokovanie 41. schôdze normu, ktorá má zaviesť poplatky za dennú aj externú formu štúdia a zároveň upravuje aj oblasť štipendií. Opoziční poslanci kritizujú predložený návrh zákona, ktorý nie je podľa nich v súlade s ústavou a navrhujú nepokračovať v rokovaní o ňom. Výhrady má aj koaličná ANO, ktorá by však mala podporiť posunutie normy do druhého čítania. Minister školstva Martin Fronc tvrdí, že má konkrétny prísľub aj od niektorých nezávislých poslancov, že zákon o študentských pôžičkách posunú do druhého čítania. Časť študentov avizuje, že v prípade schválenia normy a v závislosti od toho aký postoj zaujme prezident Ivan Gašparovič sú pripravení na štrajk.

Poslanci by mali dnes definitívne rozhodnúť aj o podobe nového zákona o štátnej podpore výskumu a vývoja. V prvom čítaní by sa mali zaoberať aj novelou zákona o rodičovskom príspevku. Podľa návrhu ministerstva sociálnych vecí od júla tohto roka by mal štát vyplácať rodičovský príspevok vo výške 4 110 Sk. Vyplácanie príspevku v zníženej sume 1 300 Sk, ktorý v súčasnosti poberá asi 8 tis. pracujúcich rodičov pri zabezpečení starostlivosti o dieťa inou osobou, by sa malo zrušiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu