Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

KDH chce zabrániť diskriminácii anonymnými životopismi

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce zabrániť diskriminácii ľudí nad 50 rokov a mladých žien, ktoré sa často neúspešne uchádzajú o zamestnanie. Preto prichádzajú s novelou antidiskriminačného zákona, ktorý zavádza inštitút anonymných životopisov. Návrh z dielne KDH sa však do parlamentu dostane až v novom roku.

Mladé ženy vo veku od 20 do 24 rokov a ľudia nad 50 rokov majú podľa podpredsedníčka KDH Jany Žitňanskej, obzvlášť v čase krízy, problém dostať sa po zaslaní životopisu na prvé kolo pracovného pohovoru. "Títo ľudia sú často automaticky vyradení, nedostanú ani len šancu uchádzať sa o prácu," povedala Žitňanská, ktorá svoj návrh dnes predstavila na brífingu. V anonymných životopisoch by mal uchádzač uviesť len vzdelanie a odbornú prax, pričom všetky citlivé údaje ako národnosť, pohlavie, vek či meno budú chýbať. Žitňanskú sa inšpirovala francúzskou legislatívou, kde je už zavedené takéto antidiskriminačné opatrenie. Podľa nej je to analógia anonymných testov pri prijímacích pohovoroch na vysoké školy, pri ktorých rozhodujú výhradne schopnosti uchádzača.

Anonymný životopis by mal zamestnávateľ používať v prípade, že ho o to požiada uchádzač o zamestnanie. Táto možnosť by sa mala dať uplatniť vo firmách, v ktorých je najmenej 50 zamestnancov. "Uchádzač síce pošle svoj životopis v kompletnom znení, ale vnútorne ten podnik alebo zamestnávateľ bude musieť prijať také opatrenie, aby z neho dal preč všetky citlivé údaje, ako sú meno, pohlavie, vek, národnosť a takto zabezpečiť anonymitu životopisu," vysvetlila Žitňanská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu