Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KDH chce byť zásadnou alternatívou k Ficovej vláde

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie chce byť zásadnou alternatívou k súčasnej vládnej politike kabinetu Roberta Fica. V Bratislave na slávnostnom zasadnutí rady hnutia to vyhlásil jeho predseda Ján Figeľ, ktorý mesiac po tom, ako ho zvolili do čela vedenia, predstavil dnes tri hlavné línie programu hnutia.

Označil ich za rozhodujúce nielen pre budúcnosť Slovenska, ale aj za cestu zo súčasnej ekonomickej, finančnej, sociálnej a morálnej krízy, v ktorej sa podľa neho naša krajina 20 rokov po páde komunizmu nachádza. Krízu a jej prehlbovanie u nás vidí šéf kresťanských demokratov v nerešpektovaní zákona a v posúvaní osobného či straníckeho záujmu nad záujem spoločnosti či štátu a v zastieraní výhod lobistických štruktúr za budovanie sociálneho štátu.

"Je smutné, že prihrávky miliardových zákaziek spriateleným firmám sa dnes prekrývajú otváraním ihrísk, rozdávaním futbalových lôpt a dresov pre školákov," vyhlásil. Dodal, že namiesto reforiem dnes vidíme "bezradnosť, populizmus, nekompetentnosť a šíriace sa obavy a neistotu z dôsledku krízy". Navrhol preto línie, ktorými to chce zmeniť. Prvou prioritou je zápas za slušnosť, transparentnosť, zákonnosť a zodpovednosť.

Pre boj s korupciou a organizovaným zločinom by chcel vytvoriť jeden policajný orgán. Aký, nepovedal. Hnutie tiež podľa neho chce presadiť zrušenie "sovietskeho modelu prokuratúry", zaviesť trestnú zodpovednosť právnických osôb a trest prepadnutia majetku pri organizovanej a drogovej kriminalite. Podľa Figeľa tiež je tiež dôležité rozšíriť priestor pre mimosúdne riešenia sporov a prijať prísny zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Figeľovou víziou je tiež znížiť poslaneckú imunitu na výroky a hlasovanie v parlamente.

Pre zjednotenie volebných procedúr potrebuje naša krajina jednotný volebný kódex, povedal. Pochybnosti okolo zákaziek menšieho rozsahu by chcel odstrániť tým, že aj na ne by boli vždy vyhlásené verejné súťaže. Zaviesť by chcel tiež elektronické dražby. Prioritou má byť podľa neho otvorenosť, informovanosť a transparentné nastavenie kvalifikačných predpokladov pri obstarávaniach. Za druhú prioritu označil ekonomický a sociálny rozvoj.

"Slovensko potrebuje sociálnu trampolínu, nielen sociálnu sieť," povedal Figeľ. Tri hlavné súvislosti priority vníma v rodine, trhu a v spoločnosti. Návrhy sa týkajú okrem iného reformy zdravotníctva, dôchodkov, trhu práce, decentralizácie a iných oblastí. "Podporujeme diverzifikáciu dovozov kľúčových energetických surovín a dostavbu Jadrovej elektrárne Mochovce," uviedol Figeľ.

Chcel by tiež vytvoriť Radu vlády pre energetiku. Dlhodobou perspektívou má byť tretia priorita Figeľa. Je založená na tvorivej a inovačnej spoločnosti a rozvoji človeka. Ide o dostupnosť vzdelávania pre každého, investovanie do vedy, výskumu a inovácii, či dokončenie obsahových reforiem školstva. Medzi firmami a školami by podľa neho malo vzniknúť fórum. Slovensko by malo tiež rozvíjať európsku integráciu, aktívne sa zapojiť do obranných misií a dokončiť zmluvný rámec, ktorý našej krajine chýba s Vatikánom.

Figeľ, prvý slovenský eurokomisár, sa novým šéfom hnutia stal pred mesiacom v Nitre. Po deviatich rokoch nahradil vo funkcii predsedu strany Pavla Hrušovského. Figeľ je v poradí tretím predsedom KDH. Stranu od jej založenia v roku 1990 do roku 2000 viedol Ján Čarnogurský. Po ňom nastúpil Pavol Hrušovský. Obaja z funkcie odišli dobrovoľne a odporučili svojho nástupcu. KDH je v súčasnosti treťou najsilnejšou stranou na slovenskej politickej scéne.

Podľa septembrového prieskumu agentúry Median SK by ju volilo 10,8 percenta voličov. Väčšiu podporu mala SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu a najviac priaznivcov si udržiava Ficov Smer-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu