Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Návrh rozpočtu je nezodpovedný a mätúci, tvrdí KDH

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu je podľa KDH nezodpovedný, nesolidárny a zmätočný.

Podpredseda strany Anton Marcinčin návrhu vyčíta napríklad nereálne financovanie z európskych fondov, vysoký deficit a rapídny nárast verejného dlhu, rezignovanie na základné úlohy štátu, znižovanie financií na sociálnu inklúziu a prehlbovanie regionálnych rozdielov.

"Návrh rozpočtu ignoruje potreby Slovenska, je nezodpovedný a mätúci. Je to návrh predvolebného rozpočtu Smeru, pričom účet vystavuje všetkým občanom Slovenska," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Marcinčin. Podpredseda KDH pritom spochybnil aj konsolidačný zámer vlády znížiť rozpočtový deficit verejnej správy v budúcom roku na 5,5 % hrubého domáceho produktu. "Neočakávam, že vláda sa bude správať zodpovedne vo volebnom roku, keď sa tak nesprávala doteraz," dodal s tým, že KDH takýto rozpočet podporiť nemôže.

Návrh zákona o štátnom rozpočte na budúci rok ide na rokovanie do pléna parlamentu bez akýchkoľvek pozmeňujúcich návrhov, ktoré by gestorský finančný výbor odporúčal schváliť. Návrh počíta s celkovými príjmami 12,531 mld. eur a výdavkami 16,277 mld. eur. Výdavky by tak v porovnaní s tohtoročným rozpočtom mali stúpnuť o vyše 15 %. Deficit štátneho rozpočtu na budúci rok je naprojektovaný vo výške 3,746 mld. eur. Celý okruh verejných financií by tak mal v budúcom roku vykázať deficit na úrovni 5,5 % hrubého domáceho produktu. Podľa vládneho plánu konsolidácie by sa mal v ďalších rokoch znižovať na 4,2 % a napokon pod 3 % hrubého domáceho produktu v roku 2012.

Podľa vládou schváleného rozpočtu, ktorý je teraz v parlamente, sa najväčšiemu medziročnému percentuálnemu prírastku rozpočtovaných výdavkov vrátane eurofondov a spolufinancovania môže tešiť rezort výstavby a regionálneho rozvoja s rastom o 29,3 % na 494,35 mil. eur. Nasledujú rezorty pôdohospodárstva a hospodárstva so zhodným nárastom zdrojov o 18,7 %. Výdavky agrorezortu sú pritom rozpočtované na 1,159 mld. eur a ministerstva hospodárstva na 319,167 mil. eur.

Skutočnými prioritami budúcoročného rozpočtu sú však podľa septembrových vyjadrení premiéra Roberta Fica rezorty zdravotníctva, školstva a sociálnych vecí. Rozpočet kapitoly ministerstva zdravotníctva v budúcom roku spolu s eurofondmi vzrastie o 10,3 % na 1,44 mld. eur, ministerstva školstva o 8,2 % na 2,348 mld. eur a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny o 4,1 % na 1,967 mld. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu