Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Škandál s diplomami musí Mikolaj vysvetliť, žiada KDH

Martin Fronc
Martin Fronc

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie vyzýva ministra školstva Jána Mikolaja, aby urýchlene prešetril a následne zakročil v prípade expresného vydávania vysokoškolských diplomov na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne.

"KDH bude žiadať ministra na tejto parlamentnej schôdzi, aby informoval o probléme Národnú radu SR, urýchlene zriadil komisiu, ktorá celú záležitosť prešetrí a urobil také kroky, ktoré spravia nápravu a zamedzia tomu, aby v budúcnosti neoprávnene nevydávali vysokoškolské diplomy," uviedol poslanec NR SR za KDH Martin Fronc.

Na pochybné vydávanie diplomov za menej ako päť rokov štúdia na TU dnes upozornila Pravda. Podľa denníka expresne získala inžiniersky diplom dcéra dekana Fakulty sociálnych a ekonomických vied TU Daniela Bánociová. Päťročné štúdium, v rámci ktorého musí poslucháč zozbierať minimálne 300 kreditov, absolvovala za niekoľko mesiacov. Medzitým stihla stráviť semester na výmennom pobyte v talianskej Bologni. Dekan Bánoci tvrdí, že do štúdia dcéry nezasahoval, aj keď bol podľa internetovej stránky školy členom štátnicovej komisie, ktorá ju skúšala.

Dva roky na päťročné štúdium stačili podľa Pravdy aj členke Akademického senátu Drahomíre Janíkovej. Rektor TU Miroslav Mečár si nemyslí, že by niekto na jeho škole porušoval zákon. Kauzu spája s komplexnou akreditáciou, vnútornými pnutiami na škole a osobnými problémami zamestnankýň na Fakulte sociálno-ekonomických vzťahov. Ak sa v Trenčíne škandál podobný prípadu na Západočeskej univerzite v Plzni potvrdí, podľa ministra Mikolaja školu neminie trest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu