Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SR by malo dostať zvyšné peniaze z predaja emisií, tvrdí MŽP

Minsiterstvo životného prostredia
Minsiterstvo životného prostredia

BRATISLAVA - Slovensko by vraj nemalo prísť o bonus 14,9 milióna eur (450 miliónov Sk) zo sporného predaja emisií americkej firme Interblue Group.

Ministerstvo životného prostredia splnilo všetky podmienky potrebné na vyplatenie doplatku, povedala dnes hovorkyňa úradu Jana Kaplanová. Úrad musí preukázať, že peniaze z predaja emisií boli použité na zelené projekty. Hospodárske noviny uviedli, že termín na odoslanie potrebných dokumentov vyprší v piatok.

Slovensko z obchodu získalo zatiaľ viac než 66 miliónov eur (vyše dve miliardy Sk). Predaj teplého vzduchu už skôr kritizovala opozícia, podľa ktorej Slovensko predalo emisné povolenky približne za polovičnú cenu ako ostatné krajiny. Pre kontroverznú zmluvu prišiel o kreslo Ján Chrbet (SNS). Vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD), dočasne poverený riadením ministerstva, následne firme Interblue Group odobral predkupné právo na ďalšie emisie oxidu uhličitého. Spoločnosť napriek tomu požiadala o predaj ďalších kvót na osem miliónov ton emisií oxidu uhličitého.

"Všetky podmienky zo strany ministerstva životného prostredia boli splnené," povedala Kaplanová. Úrad podľa nej dostal od ministerstva výstavby žiadosť o zaradenie vládneho programu zatepľovania z mája tohto roku do takzvanej Zelenej investičnej schémy, čo bola jedna z podmienok vyplatenia bonusu. Kaplanová poznamenala, že úrad dnes odošle všetky podklady spoločnosti Interblue Group. "Vyplateniu druhej časti kúpnej ceny by tak nemalo stáť nič v ceste," dodala.

Opozícia už skôr žiadala zrušenie zmluvy s firmou Interblue Group. Opozičná SDKÚ-DS predaj napadla na prokuratúre, keďže podľa nej mohlo dôjsť k trestnému činu zneužitia právomoci verejného činiteľa alebo porušenia povinnosti pri správe majetku štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu