Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

NAD VECOU Nože žiaci, zanôťme si, tú našu vlasteneckú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - „Veď všetko čo tu človek má, len práca dáva statočná“... staršie ročníky určite rozumejú – Pieseň práce znela týždeň čo týždeň (v časoch, keď ešte národniari vyznávali princípy socialistického internacionalizmu) učebňami zarývajúc sa do podvedomia nás, nevinných detí s úmyslom vypestovať v nás lásku k práci.

Výsledok je aj po rokoch jasný – zásadnú nechuť k práci z nás jasavé tóny nevykorenili. Ako však vidno, idiotská myšlienka má tuhý korienok. Najnovšie sa jej národne orientovaný mutant, ktorý má vypestovať povinným spevom hymny v deťoch vlastenectvo, zrodil v mozgovom truste SNS.

V mysliach politikov, ktorí si zvykli pri hymne klásť ruku na srdce, aby sa ubezpečili, že im z náprsných vreciek nezmizli privatizačné zmluvy. Je jasné, že strane leží na srdci v predovšetkým vlastenectvo juhu Slovenska, kde inštinktívne cíti jeho deficit. Predstava ako Žitný ostrov zaplavujú svieže tóny z hrdiel školopovinných spoluobčanov súkajúcich zo seba ...nad Tatró blyskó...je pre národniara nepochybne lákavá - nesie totiž v sebe čaro sladkej pomsty za roky poroby a jazykového útlaku pod honvédskou čižmou spred dvoch storočí.

Inak je ale jediný praktický úžitok návrhu zákona v tom, že slúži ako námet na komentár a autora inšpiruje k použitiu shakespearovskych veršov: „vôl vždy volom zostane, bárs by školovaný bol.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu