Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Do Žiliny sa vrátila totalita

Klement Gottwald
Klement Gottwald

ŽILINA - Obyvatelia a návštevníci Žiliny dnes mohli mať pocit, že sa do mesta vrátil totalitný režim spred novembra 1989. Na jednom z námestí sa ozývala Internacionála, pionieri s červenými šatkami okolo krku sľubovali oddanosť socialistickej vlasti a na okoloidúcich sa z fotiek usmievali súdruhovia Klement Gottwald či Gustáv Husák.

Návrat zašlých čias sa však napokon ukázal len ako dočasný. "Ostrovček totality" mal podľa jeho tvorcov hlavne mládeži pripomenúť, aby si vážili slobodu. "Je to pripomienka, aké to bolo. Je to hlavne pre mladých ľudí, aby vedeli, čo sa robilo predtým, aby si trošku viac začali vážiť slobodu," povedal jeden z organizátorov Andrej Matušinský.

Mladík pripustil, že on sám totalitu vnímal už len z rozprávania blízkych, dokumentov či filmov. Na "ostrovčeku totality" sa zahral na pioniera v modrej košeli a s červenou šatkou. Vyskúšal si tiež úlohu veksláka v riflovom saku a s tmavými okuliarmi na očiach postávajúceho pred improvizovanou predajňou Tuzex. V tomto obchode sa kedysi za špeciálne poukážky, takzvané bony, dal zohnať kvalitnejší tovar.

"Minulý režim možno ponúkol istotu zamestnania, ľudia však nemali slobodu. Radšej by som sa trochu naháňal za prácou, ale bol by som slobodný. Vnímam tú dobu aj tak, že dám ti chleba, ale buď ticho," dodal dvadsiatnik. Na Mariánskom námestí zatiaľ stihli jeho pionierske kamarátky neďaleko busty Lenina zložiť sľub socialistickej vlasti. Niektorí Žilinčania si s úsmevom čítali transparenty s nápismi ako Elektrina-krv socializmu alebo Opilstvo nesmie brzdiť rozvoj socializmu.

Listovali si tiež zažltnuté stránky Rudého práva spred dvoch desiatok rokov a neodolali ani čítaniu v knihách o dejinách komunistickej strany. "Zháňali sme to po rôznych školách. Zistili sme, že riaditelia škôl majú takéto veci v skladoch. S niečím nám pomohlo mesto, divadlo, niečo sme našli u rodičov, starých rodičov," poznamenal ďalší z usporiadateľov Michal Fiábane. Mládežníci pripustili, že časť staršej generácie chcela, aby vyvesili aj súčasné štatistiky nezamestnaných či samovrážd, ku ktorým podľa nich prispelo terajšie demokratické zriadenie.

Podľa jedného z dôchodcov vedľa portrétov Gottwalda, Husáka, Stalina a Lenina nemali chýbať ani fotky terajších zbohatlíkov. Väčšina návštevníkov "ostrovčeka totality" by si však návrat starých čias už neželala.

"Malo by sa mladým stále ukazovať, ako sme čakali na toaletný papier, ako môj syn stál v piatok na mäso, kým som prišla z roboty. Zmena režimu však nepriniesla všetko, čo mala. Stále vystrkujú paprče tí, čo by nemali a stále rozhodujú o našom živote tí, čo by nemali," povedala jedna zo Žilinčaniek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu