Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Osadníci majú obavy: V Bystranoch vypukla tuberkulóza!

V osade v Bystranoch zistili tuberkulózu. Príčinou je slabá hygiena.
V osade v Bystranoch zistili tuberkulózu. Príčinou je slabá hygiena.

BYSTRANY/KROMPACHY - V osade v Bystranoch, okres Sp. N. Ves, vypukla tuberkulóza (TBC)! Nositeľom nákazy je Dana H. (28) a infekčnou chorobou sú postihnuté aj najmenej tri deti, ktoré už hospitalizovali vo Vyšných Hágoch a Dolnom Smokovci. V obci panuje strach. Ľudia sa boja podávať si aj ruky, obávajú sa rozšírenia choroby chudobných. Na cestu do Krompách na prehliadku a zaočkovanie vyše tisícka obyvateľov navyše nemá peniaze.

"Situácia je vážna. V súvislosti s TBC máme podozrenie, že ochorelo až sedem detí. Nakazená dospelá žena je pritom vo vážnom stave! Viaceré z detí, ktoré žijú v chatrčiach, sú však choré už dlhšie," potvrdil prednosta obecného úradu v Bystranoch Radoslav Ščuka. Ako dodal, osadníci vodu čerpajú len zo studní, ktorá môže byť zdrojom nákazy. Keďže pri prieskume zistili, že len jedna rodina mala aj vlastné sociálne zariadenie, v osade s vyše tisíckou ľudí už vybudovali za 1,5 milióna korún hygienické centrum. Sprchy, toalety, umývadlá a práčky však nefungujú. Bráni tomu nedostavaný vodovod.

Starosta v stredu zorganizoval a vypravil jeden autobus s osadníkmi na vyšetrenie do Krompách. Ak získajú prostriedky na dopravu, budú ich nasledovať aj ďalší! "Panika nevypukla, ale obavy sú veľké. V stredu i vo štvrtok sme mali v obci pohreb a ľudia sa napriek obavám z rozšírenia TBC museli zhlukovať," dodal prednosta. Riaditeľ krompašskej nemocnice Miroslav Kraus, kam Bystrančania spádovo patria, odporúča vyšetrenie pre všetkých, ktorí prišli s chorými do kontaktu: "Epidémia ešte nevypukla. Bezplatné zaočkovanie je však potrebné len u tých, ktorí majú málo protilátok."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu