Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Fico sa rozhodol zdvojnásobiť počet vojakov v Afganistane

Gordon Brown a Robert Fico na návšteve v Londýne.
Gordon Brown a Robert Fico na návšteve v Londýne. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Vojenské sily Slovenska a Veľkej Británie boli hlavnou témou dnešného rokovania premiérov oboch krajín Roberta Fica a Gordona Browna v sídle britského premiéra na Downing Street v Londýne.

"Slovensko je veľmi dôležitým partnerom v koalícii 43 krajín a ďakujem premiérovi, že sa rozhodol zvýšiť počet vojakov v Afganistane," povedal dnes novinárom Brown, ktorý Fica nazval priateľom. Britský premiér povedal, že kontrolovať niektoré oblasti môžu partneri NATO a EÚ len spoločnými silami.

Podľa Fica slovenská vláda vidí zásadný rozdiel medzi poslaním vojsk v Iraku a vojskami v Afganistane, preto Ficov kabinet stiahol vojská z Iraku hneď po nástupe do úradu. "Ciele, ktoré sleduje prítomnosť našich vojsk v Afganistane, považujeme za legitímne," zdôraznil Fico. Slovensko má v Afganistane v súčasnosti 250 vojakov. Ako uviedol premiér, sme pripravení zmeniť mandát pôsobenia našich jednotiek, aby mohli pôsobiť aj v iných regiónoch ako len v Kábule a Kandaháre.

Ako ďalej povedal Fico, vo vzťahoch medzi Slovenskom a Britániou neexistujú otvorené otázky. O mimoriadnych vzťahoch má vraj svedčiť i jeho návšteva v čase významného štátneho sviatku SR. Fico pripomenul, že v Anglicku študuje a pracuje 170 000 Slovákov, ale Británia je len na 5. alebo 6. miesto medzi investormi na Slovensku. "To túto situáciu nereflektuje, ale čoskoro sa to zmení," naznačil Fico.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu