Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chrípka v Prešovskom kraji zatvorila 13 škôl a škôlok

ilustračné foto
ilustračné foto

PREŠOV – V Prešovskom kraji bolo dnes pre chrípku zatvorených 13 školských zariadení - osem materských a päť základných škôl. Niektoré školy boli zatvorené už od stredy, ako napr. v Prešove základná škola Mirka Nešpora, kde bolo chorých 31 percent žiakov.

V okresoch Poprad, Kežmarok, Humenné a Vranov nad Topľou riaditelia zatvorili po dve školy, v ostatných okresoch po jednej. V kraji však nemožno hovoriť o chrípkovej epidémii. Agentúre SITA to potvrdila riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove Jana Mýtniková.

V tomto týždni bolo v Prešovskom kraji 9 798 akútnych respiračných ochorení s chorobnosťou 1 893,2 na 100 tis. obyvateľov. Minulý týždeň bolo evidovaných 5 364 prípadov. Lekári v tomto týždni ďalej ošetrili 1 256 pacientov, ktorí mali chrípke podobné ochorenia, v minulom týždni ich bolo 363. Rôzne komplikácie, ktoré sa pridružili k chrípke, trápili 295 pacientov. Mýtniková zdôraznila, že išlo o bežnú chrípku. V tomto týždni pribudlo aj šesť nových podozrení na vírus A (H1N1). Prvé výsledky prasaciu chrípku nepotvrdili, ale nie sú známe ešte ďalšie výsledky.

„Situácia je ustálená, nie je dôvod, aby sme podľahli panike. Výskyt chrípky v tomto období je bežný, sme stále na začiatku chrípkovej sezóny. V kraji neboli pre chrípku obmedzené návštevy v nemocniciach,“ uviedla riaditeľka hygieny. Mýtniková odporúča ako prevenciu proti bežnej chrípke na prvom mieste očkovanie. Vakcín v kraji je dosť. Zaočkovať by sa mali hlavne rizikové skupiny vždy po dohode s obvodným lekárom. Toto obdobie považuje Mýtniková za ideálne na očkovanie, lebo sérum pretrváva v organizme po celú dobu chrípkového obdobia. Ľudia by mali zvýšiť osobnú hygienu a nechodiť zbytočne na miesta, kde sa zhromažďujú davy. Organizmu prospeje v týchto dňoch veľa spánku, konzumácia ovocia a zeleniny bohatých na vitamín C. Za ideálnu považuje Mýtniková vykvasenú kapustu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu