Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Ukrajinu možno zostane len jeden priechod

Colníci aj policajti používajú ochranné rúška.
Colníci aj policajti používajú ochranné rúška.

BRATISLAVA - Slovensko zvažuje, že pre epidémiu chrípky, ktorá vypukla na Ukrajine, ponechá otvorený len jeden hraničný priechod.

Povedal to minister vnútra Robert Kaliňák. "Ak sa situácia nebude stabilizovať v najbližších hodinách, budeme sa sústrediť len na Vyšné Nemecké," upozornil Kaliňák, ktorý dnes priechod osobne navštívil. Ide o najväčší automobilový priechod so susednou krajinou.

Slovensko pre epidémiu chrípky už v utorok uzatvorilo priechody pre peších vo Veľkých Slemenciach a Ubli. Na ďalších priechodoch lekári kontrolujú cestujúcich z Ukrajiny. Policajti i colníci dostali prístroje na meranie telesnej teploty, starostovia obcí v blízkosti hraníc získali od štátu ochranné rúška. "Prehliadaní sú všetci, na priechode je už aj mobilná stanica technickej kontroly a mobilný röntgen," informoval Kaliňák.

Kaliňák opätovne odporučil, aby Slováci na Ukrajinu zbytočne necestovali. "Riziko je veľké, bolo by dobré vyhnúť sa mu," uviedol minister. Pripomenul, že aj napriek tomu, že si drvivá väčšina starostov už prevzala ochranné rúška, rezort má stále rezervy. Starostovia majú na oddeleniach hraničnej kontroly k dispozícii okolo 300-tisíc hygienických rúšok zo štátnych hmotných rezerv.

Na Ukrajine ochorelo od začiatku vzniku epidémie do štvrtka už vyše 633-tisíc ľudí. Z toho zomrelo 95 osôb. V najviac postihnutých oblastiach úrady prijali protiepidemické opatrenia. Na železničnom priechode v Čiernej nad Tisou zriadili izolačnú miestnosť pre podozrivých z ochorenia. K lekárom ministerstva vnútra sa pripojili aj vojenskí lekári, dodal Kaliňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu