Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Otvoria Drukos: Škoda 4 miliardy, 25 tisíc poškodených!

František Mojžiš
František Mojžiš

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes rozhodne, či príjme obžalobu proti bývalému konateľovi Drukosu Františkovi Mojžišovi. Presne pred rokom o podaní obžaloby informovala prokuratúra.

"V tejto kauze žalujeme škodu vo výške takmer štyri miliardy korún , poškodených je 25 201 fyzických osôb," povedal generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Mojžiš mal podľa obžaloby v roku 1999 cez poverené osoby uzatvárať zmluvy o pôžičke. Sľuboval zhodnotenie 20 – 31 percent. Na vyše 1 500 zmluvách zarobil 240 miliónov korún. Tie sa použili hlavne na vyplácanie predchádzajúcich vkladateľov a krytie vlastných nákladov Drukosu.

Mojžiš údajne pokračoval v podvodoch aj po zmene Drukosu zo s.r.o. na akciovú spoločnosť. Od januára 2000 ešte dva roky uzatváral ďalšie zmluvy. Tu sľuboval zhodnotenie peňazí od 15 do 31 percent. 24. februára 2002 na jeho pokyn zatvorili pobočky a skončili s vyplácaním vkladov.

Prípad Františka M. je podľa generálneho prokurátora zaujímavý a zložitejší tým, že nejde o pyramídovú, ale o tzv. Ponziho schému. Jej znakom je aj to, že spoločnosť sa snaží reklamou vytvárať imidž firmy ako dynamickej a prosperujúcej spoločnosti, pričom všetci vo vnútri vedia, že to tak nie je. Spoločnosť totiž mala v rokoch 1998 až 2001 príjmy podstatne nižšie ako výdavky.

Obžaloba má 84 strán, vyšetrovanie sa skončilo v decembri 2007. Vypočuli 18 tisíc poškodených. Spis má vyše 102 tisíc strán. Františkovi Mojžišovi hrozí za podvod trest od päť do 12 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu