Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Košiciach vyšetrili troch s podozrením na A(H1N1)

Chrípka na Ukrajine
Chrípka na Ukrajine

KOŠICE – Pracovníci Kliniky infektológie a cestovnej medicíny vyšetrili v pondelok troch pacientov s podozrením na chrípku A(H1N1), ktorí v predchádzajúcich dňoch navštívili Ukrajinu, uviedla hovorkyňa Košickej nemocnice Jaroslava Oravcová.

„Dvaja z nich boli ošetrení ambulantne, jeden pacient s vážnejším priebehom ochorenia bol hospitalizovaný,“ povedala.

„Pacienta prijali cez ústavnú pohotovostnú službu, jeho stav sa nezhoršuje. Zatiaľ sa nepotvrdilo, o aký druh chrípky ide, to ukážu až diagnostické vyšetrenia, ktoré v súčasnosti robíme,“ uviedol zástupca prednostu košickej kliniky infektológie Ladislav Virág. Zdôraznil, že pre pacienta s chrípkou je najpodstatnejšie vyležať ju, prijímať dostatok tekutín a užívať lieky na znižovanie teploty. „Ak horúčky nad 38 stupňov neustúpia a škriabanie v hrdle, či kašeľ neustanú ani po troch dňoch, treba navštíviť svojho obvodného lekára. Väčšina prípadov chrípky je vyliečiteľná doma,“ uviedol Virág.

Fakultná nemocnica L. Pasteura Košice je personálne aj materiálno-technicky pripravená na liečbu pacientov s infekčným respiračným ochorením. „Máme dostatočné zásoby liekov, infúzií aj jednorazových ochranných pomôcok, rukavíc, tvárových rúšok a plášťov. Pacienti s chrípkou vyžadujúci hospitalizáciu budú prijatí na klinike infektológie a cestovnej medicíny. V prípade väčšieho počtu chorých budeme postupovať v súlade s pandemickým plánom a podľa aktuálnej potreby rozšírime počet infekčných lôžok a zabezpečíme dostatočné množstvo ochranných pomôcok,“ povedala Oravcová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu