Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Časť Slovákov si pre chrípku berie na Ukrajinu rúška

Vodič na slovensko-ukrajinskej hranici
Vodič na slovensko-ukrajinskej hranici

VYŠNÉ NEMECKÉ - Ochranné rúška a rukavice nenosia v týchto dňoch na slovensko-ukrajinskej hranici len colníci, tváre si zakrývajú aj niektorí cestujúci. Hrozbu nakazenia chrípkou však väčšina ľudí ignoruje, počet ľudí prechádzajúcich hranicou zatiaľ neklesol. Na Ukrajine už epidémii chrípky podľahlo 67 ľudí a viac ako štvrť milióna ľudí sa vírusom nakazilo.

"Obávame sa situácie, obaja sme si preto rúška pre istotu pribalili," povedal na hraničnom priechode Vyšné Nemecké manželský pár z Medzilaboriec, ktorý sa na Ukrajinu vybral za lacnejšími nákupmi v Užhorode. Manželia však zatiaľ neboli rozhodnutí, či si rúška aj nasadia.

Podľa ľudí, ktorí sa z Ukrajiny vracali, časť obyvateľov v mestách rúška nosí. "Bol som na úrade, všetci mali tváre zakryté, ja som žiadne rúško nemal, bol som tam len pár minút," uviedol pri návrate muž z Košíc.

Rúška na tvárach a rukavice nosia už niekoľko dní colníci na všetkých hraničných priechodoch s Ukrajinou. "Nariadenie o rúškach a rukaviciach platí zatiaľ do odvolania, je to vlastne zatiaľ jediný spôsob, ako sa v tejto situácii vieme brániť," povedal hovorca generálneho riaditeľa colného riaditeľstva Vojtech Jakab. Počet ľudí, ktorí prekračujú hranicu, podľa Jakaba v uplynulých dňoch výraznejšie neklesol.

Zatiaľ sa nevie, aký typ chrípky sa na Ukrajine šíri. Na takzvanú prasaciu chrípku, ktorú spôsobuje vírus H1N1, tam zomrelo 22 ľudí. Na epidémii sa však podľa oficiálnych informácií podieľa najmä bežná sezónna chrípka.

Na východnom Slovensku zatiaľ nárast počtu nakazených chrípkou neevidovali. "Máme pokojnú epidemiologickú situáciu, nemáme hlásené ochorenia v súvise s pobytom na Ukrajine ani zvýšený počet ochorení," uviedla odborníčka na epidemiológiu Úradu verejného zdravotníctva Jana Stašková.

Pracovníci úradu požiadali všetky nemocnice v regióne, aby ich o prípadných ochoreniach informovali. Cesty na Ukrajinu by ľudia mali odložiť, odporučila Stašková.

Prípadnej nákaze sa môžu ľudia v týchto dňoch brániť najmä posilnením imunity, napríklad otužovaním či vitamínmi. Šírenie choroby môže tiež spomaliť počasie, v mrazivom a suchom počasí sa vírus podľa Staškovej množí pomalšie.

Ukrajina už pre vlnu chrípkovej epidémie v západnej časti krajiny požiadala o pomoc zahraničie, prezident Viktor Juščenko sa počas víkendu obrátil na Spojené štáty, Európsku úniu či susedné krajiny. V krajine tiež minulý týždeň vyhlásili na všetkých školách trojtýždňové prázdniny a zrušili verejné akcie. Slovensko poskytlo Ukrajine v boji proti chrípke 200.000 hygienických rúšok na tvár.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu