Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Novela vysokoškolského zákona prešla aj bez HZDS

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministrovi školstva Jánovi Mikolajovi (SNS) sa dnes podarilo v parlamente na štvrtý pokus presadiť novelu vysokoškolského zákona.

Norma prešla vďaka poslancom koaličných strán Smer-SD a SNS a nezaradeným poslancom, naopak nepodporila ju väčšina zástupcov vládnej ĽS-HZDS. Zákon prináša viacero noviniek, ktoré sa dotknú aktivít vysokých škôl i samotných študentov.

Norma umožní verejným vysokým školám prenajímať alebo požičiavať svoj majetok súkromným firmám. Upravuje tiež pôsobenie zahraničných vysokých škôl na Slovensku, študenti na Slovensku akreditovaných zahraničných vysokých škôl budú môcť napríklad poberať sociálne štipendiá. Zjednodušiť by sa mali aj prestupy študentov medzi vysokými školami. Novela rieši aj problém plagiátorstva na vysokých školách; počíta so vznikom centrálneho registra bakalárskych, diplomových, rigoróznych a habilitačných prác, na základe ktorého by bolo možné overiť ich originalitu.

ĽS-HZDS i opozícii prekážalo, že o zaradení vysokých škôl podľa kvality medzi univerzity, odborné vysoké školy a vysoké školy mala rozhodovať vláda, a nie parlament. Poslanec opozičného KDH Martin Fronc preto podal pozmeňujúci návrh, aby o zatriedení vysokých škôl rozhodovala aj naďalej Národná rada. Napriek tomu, že Mikolaj na túto požiadavku pristúpil, väčšina poslancov ĽS-HZDS hlasovala proti zákonu. Predseda hnutia Vladimír Mečiar už skôr oznámil, že jeho strana zákon v pléne nepodporí.

"Ja som rád, že pragmatické veci a veci, ktoré majú svoju hlavu a pätu a sú potrebné, v Národnej rade prechádzajú," vyhlásil Mikolaj. Postoj ĽS-HZDS nechcel komentovať.

"Zákon je zlý ako celok, moje stanovisko bolo od začiatku proti," uviedol po hlasovaní Mečiar. Prekážala mu napríklad údajná možnosť prevodu školského majetku do súkromných spoločností. Na podnet ĽS-HZDS pritom z normy vypadla možnosť, aby mohli verejné vysoké školy vkladať svoj majetok do obchodných spoločností s partnerstvom súkromných firiem. Školy ho budú môcť dať do výpožičky či prenajať, a to aj za nižší nájom ako bude v tom čase obvyklé.

Fronc sa preto obáva tunelovania školského majetku. "Prenajímanie priestorov či čohosi nehnuteľného, ktoré je vo vlastníctve vysokej školy iným za nižšie nájomné ako je obvyklé v danom čase a na danom mieste, vytvára pokušenia na tunelovanie," upozornil.

Mikolaj normu niekoľkokrát prepracoval. Po rokovaní kabinetu napríklad z návrhu vypadla možnosť získania štátnej dotácie aj pre zahraničné verejné alebo štátne vysoké školy. Zmeny v zákone ešte musí podpísať prezident, účinné by mali byť od januára budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu