Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Štefanov je kompetentný, opozícia robí frašku, tvrdí Slota

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA – Slovenská národná rada si podľa predsedu strany Jána Slotu za ministrom výstavby a regionálneho rozvoja Igorom Štefanovom (nominant SNS) pevne stojí, je presvedčená o jeho odbornosti a kompetentnosti viesť rezort výstavby.

„Jeho odvolávanie opozíciou pôsobí len ako účelová fraška. Výsledok hlasovanie, keď mu parlament vyjadril podporu, nás neprekvapil,“ uviedol Slota.

V parlamente bolo dnes za odvolanie Štefanova 54 zo 121 prítomných poslancov, 66 bolo proti. Na odvolanie ministra bolo potrebných minimálne 76 hlasov. Na hlasovaní sa zdržala len poslankyňa Smeru-SD Darina Gabániová. Z 15-členného poslaneckého klubu ĽS-HZDS 14 poslancov nehlasovalo, Zdenka Kramplová bola proti odvolaniu.

Opozičným stranám SDKÚ-DS, KDH a SMK prekážalo, že Mariana Januška nahradil na ministerskom poste človek, ktorý je tiež zapletený do 3,6-miliardového tzv. nástenkového tendra. Medzi dôvodmi na odvolanie uviedla opozícia napríklad stratu dôvery Bruselu a dobrého mena našej krajiny v zahraničí, nepreplatenie výdavkov z tendra či neobhájenie jeho transparentnosti.

Štefanov čelil od nástupu do svojej funkcie už tretiemu odvolávaniu. Opozícia sa ho pokúsila v apríli pripraviť o vládnu funkciu krátko po vymenovaní. Prekážalo jej, že ministrom sa stal ako dovtedajší riaditeľ Agentúry na podporu regionálneho rozvoja na ministerstve výstavby, ktorý podpisoval niektoré objednávky a faktúry z tendra. O mesiac čelil odvolávaniu opäť. Opozícii nevyšiel ani druhý pokus.

V miliardovej súťaži uspel jediný účastník - konzorcium, v ktorom sú firmy Avocat a Zamedia blízke Jánovi Slotovi. Tender napadla aj Európska komisia (EK). Z tendra bolo do jeho zrušenia vyplatených už 11 mil. eur, EK oznámila, že ich nepreplatí. Pre tender prišiel o funkciu minister Marian Janušek. Premiér Robert Fico už skôr uviedol, že ak Najvyšší kontrolný úrad zistí nesprávne použitie peňazí, Štefanova odvolá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu