Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Koalícia podržala Štefanova, opozícii nevyšiel ani tretí pokus

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - Opozícii nevyšiel ani tretí pokus odvolať z funkcie ministra výstavby Igora Štefanova (nominant SNS), koalícia ho podľa očakávaní v parlamente podržala.

Trojica opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a SMK Štefanovovi vyčítala najmä zodpovednosť za tender v hodnote zhruba 120 miliónov eur (3,6 miliardy Sk), zverejnený len na nástenke ministerstva. Kontroverzný tender stál kreslo Štefanovovho predchodcu Mariana Janušeka (SNS).

Za vyslovenie nedôvery nominantovi SNS bolo podľa výpisu z hlasovania 54 opozičných a nezávislých poslancov. Na odvolanie člena vlády je však potrebných 76 hlasov v 150-člennom parlamente. Proti zosadeniu Štefanova z funkcie hlasovalo 66 poslancov vládnej SNS a strany Smer-SD; zástupcovia najmenšej koaličnej strany ĽS-HZDS sa hlasovania nezúčastnili.

O odvolanie Štefanova sa opozícia pre spornú súťaž pokúsila naposledy pred zhruba piatimi mesiacmi. Diskusia k odvolaniu ministra výstavby sa začala v stredu po prerušenom rokovaní riadnej schôdze a trvala do neskorých večerných hodín. Na obhajobu Štefanova vystúpili jeho stranícki kolegovia zo SNS.

Zatiaľ čo zástupcovia opozície opakovane obviňovali Štefanova zo spoluzodpovednosti za tender, keďže ako generálny riaditeľ údajne podpisoval faktúry a objednávky, národniari obvinili opozíciu zo snahy zdiskreditovať a očierniť SNS. Víťazom kritizovaného tendra sa v roku 2007 stalo konzorcium firiem, medzi ktorými boli aj spoločnosti údajne blízke predsedovi SNS Jánovi Slotovi.

Súťaž bola zverejnená na nástenke ministerstva, do výberového konania sa prihlásil iba jeden záujemca. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v minulosti označil proces verejného obstarávania za netransparentný, pochybenia pri súťaži konštatoval aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Európska komisia zas pred časom vyhlásila, že Slovensku sumu vyplatenú v spornom tendri nepreplatí. Z tendra bolo až do jeho zrušenia vyplatených 11 miliónov eur (331,38 milióna Sk), súťažou sa bude opäť zaoberať NKÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu