Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Baška sa snaží vysvetľovať Ficove vyhlásenie

Jaroslav Baška
Jaroslav Baška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda nemá jasno v názore na prípadnú účasť Slovenska v protiraketovej obrane Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorú navrhla nová americká administratíva prezidenta Baracka Obamu. Kým premiér Robert Fico účasť na protiraketovom štíte zásadne odmietol, minister obrany Jaroslav Baška ho jednoznačne podporuje a vyhlásenie Fica spochybňuje.

Podľa neho bolo len hypotetické. Prečo ho urobil, nevie. Fico to svojmu šéfovi obrany nevysvetlil ani na prvom rokovaní vlády od minulotýždňového predstavenia nového protiraketového štítu americkým ministrom Robertom Gatesom v Bratislave.

„Aké zásadné vyhlásenie? To bolo hypotetické vyhlásenie,“ povedal Baška po dnešnom rokovaní vlády o slovách premiéra Fica na tlačovej besede s generálnym tajomníkom NATO Andersom Foghom Rasmussenom 22. októbra v Bratislave. „Ja vítam zmenu plánu pokiaľ ide o americkú administratívu. Ale ako predseda vlády Slovenskej republiky chcem tu oficiálne vyhlásiť, že pokiaľ budem predsedom vlády Slovenskej republiky, nebudem nikdy súhlasiť s rozmiestnením žiadnych prvkov protiraketovej obrany na území Slovenskej republiky,“ povedal minulý štvrtok Fico.

Baška najskôr tvrdil, že premiérovo vyhlásenie sa netýkalo nového systému, ale predošlého, presadzovaného Georgeom Bushom. Nový systém vysvetlil až na druhý deň americký minister obrany Gates, ktorý bol v Bratislave rovnako ako Rasmussen na neformálnej schôdzke ministrov obrany NATO. „Nemohlo sa to týkať nového prístupu, pretože nový prístup nám bol vysvetlený až v piatok,“ uviedol Baška. Potom pripustil, že Fico hovoril o novom systéme a nevie, prečo takto reagoval. „Doteraz sme neboli vôbec oslovení,“ dodal.

Baška od začiatku novú protiraketovú obranu podporuje. „Je to flexibilnejší prístup, môže sa zapojiť aj Ruská federácia a členské krajiny Severoatlantickej aliancie a je to príspevok k tej kolektívnej ochrane a vlastne podpora článku 5,“ zopakoval dnes minister. Na záver schôdzky ministrov obrany NATO 23. októbra zdôraznil, že novým systémom protiraketovej obrany USA významne napĺňajú piaty článok charty aliancie, zaručujúci kolektívnu obranu, čiže vojenskú podporu všetkých pri napadnutí jedného člena. “Slovenská republika víta ten nový prístup.“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu