Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Baška víta americké plány protiraketovej obrany

Minister obrany Jaroslav Baška
Minister obrany Jaroslav Baška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko víta nový americký prístup k protiraketovej obrane. Novinárom to dnes po neformálnej schôdzke ministrov obrany štátov NATO povedal minister obrany Jaroslav Baška. Premiér Robert Fico ešte vo štvrtok odmietol umiestnenie akýchkoľvek prvkov protiraketovej obrany na Slovensku.

Slovenskí predstavitelia však podľa Bašku vtedy ešte nevedeli, ako budú nové zámery Spojených štátov predstavené. "Je to naozaj veľký príspevok Spojených štátov amerických do kolektívnej obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie," povedal o nových predstavách americkej vlády Baška. "Včera (vo štvrtok, pozn. red.) vôbec nemohol vedieť, akým spôsobom bude tento nový prístup Spojených štátov amerických prezentovaný. Dozvedeli sme sa to vlastne až dnes počas dnešných rokovaní," komentoval minister predchádzajúce Ficove výroky.

Bývalá americká administratíva na čele s Georgeom Bushom počítala s vybudovaním protiraketového štítu v Česku a Poľsku. Nové vedenie prezidenta Baracka Obamu však tento plán odvolalo a chce vytvoriť nový systém, ktorý by bral viac do úvahy iránske a iné hrozby.

Baška dnes tiež potvrdil, že Slovensko má záujem poslať ďalších vojakov do Afganistanu. O koľko by ich počet mal stúpnuť, však ešte nespresnil a povedal, že to bude závisieť aj od financií. V súčasnosti má Slovensko v Afganistane takmer 250 členov ozbrojených síl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu