Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SGI: Kupovanie diplomov skrývajú vysoké školy aj za externé štúdium

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý

BRATISLAVA - Medializované kupovanie akademických titulov na univerzitách je len viditeľným vrcholom ľadovca, tvrdí to Miroslav Beblavý z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť.

Ako naznačil na dnešnej tlačovej besede, školy často predávajú diplomy pod zámienkou plateného externého štúdia. "Mnohokrát je to štúdium o tom, že prídete párkrát za semester na takzvané konzultácie a potom sa robia skúšky, kde nie sú tie isté nároky ako na denných študentov, tak ten efekt môže byť veľmi podobný, ako keď si niekto ten diplom kúpi aj za prázdniny," povedal Beblavý.

Dôležitejší než dĺžka obdobia, za ktoré sa dá diplom získať, je podľa inštitútu fakt, že sa dá kúpiť bez preukázania vedomostí. SGI tvrdí, že ide o problém mnohých externých štúdií, lebo u nás neexistuje systém, ktorý by garantoval kvalitu externého štúdia. "Niekde budete chodiť tri roky pár víkendov a prechádzate pomaly cez štúdium, to je nakoniec z hľadiska výsledku veľmi podobné ako kupovanie diplomov," hovorí Beblavý. Vinu dáva aj ministerstvu školstva, ktoré namiesto zvyšovania kvality externého štúdia smeruje k jeho eliminácii. Výskumy západných krajín sú pritom dôkazom, že on-line štúdium často produkuje lepšie výsledky ako prezenčné.

Skrytou pákou na predávanie diplomov môžu byť i záverečné práce bakalárov a diplomantov. Z knižnice plzenskej univerzity podľa Beblavého zmizli stovky diplomových prác, pretože išlo plagiáty, ktoré nespĺňali základné požiadavky. "Tak by ma zaujímalo, keby niekto zobral bakalárske alebo diplomové práce mnohých slovenských vysokých škôl, najmä pri externom štúdiu, aké percento by nespĺňalo základné kritériá," obáva sa Beblavý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu