Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Univerzity preveria rýchlokvasené tituly!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slováci a Česi budú kontrolovať vysoké školy spoločne. Podľa Akreditačnej komisie to nesúvisí s aférou falošných diplomov v Plzni. Napriek tomu komisia preverí školy v oboch krajinách.

Slovenská Akreditačná komisia v súčasnosti nemá dosah na pobočky českých vysokých škôl na našom území. Rovnako Česi nemôžu kontrolovať detašované pracoviská slovenských škôl za našimi západnými hranicami. Situácia by sa mala už čoskoro zmeniť.

"Urobíme spoločnú komisiu, my budeme figurovať pre Čechy a oni zase pre nás. Budú tam členovia zo Slovenska aj Česka," uviedol šéf komisie Ľubor Fišera.

V Česku majú pobočky štyri naše vysoké školy - Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety, Bratislavská vysoká škola práva, Vysoká škola v Sládkovičove a Vysoká škola medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove. Na našom území pôsobia Bankovní institut vysoká škola Praha, a. s., Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha, o. p. s. a Vysoká škola logistiky Přerov, o. p. s.

V Plzni vyštudovalo právo veľa známych českých podnikateľov, politikov, ale aj mnohí úradníci a predstavitelia justície, napísal týdenník Plus 7 dní, ktorý oslovil

šéfku Akreditačnej komisie Vladimíru Dvořákovú. Podľa nej organizovaný zločin využil to, že sa na právnickú fakultu v Plzni vo veľkom hlásili politici, policajti, colníci, pracovníci kontrarozviedky BIS, kontrolóri. Jednoducho stovky štátnych úradníkov, ktorí školu potrebovali, aby mohli zostať na svojich postoch.

Absolventkou je aj modelka Andrea Verešová. Tá do Plzne prestúpila z Prahy len krátko pred štátnymi záverečnými skúškami. Bývalá slovenská miss si vraj nikdy nevšimla, že by na „výške“ kšeftovali prednášajúci a poslucháči so skúškami. „Neviem si predstaviť, že by som nejaké veci mohla odbiť rýchlejšie alebo aby mi niečo ľahšie prešlo. Bohužiaľ, až také šťastie som nikdy nemala,“ uisťovala o poctivom ukončení štúdia. Straty diplomu sa každopádne nebojí a je odhodlaná brániť sa ďalším obvineniam súdnou cestou. „Mám právo žalovať každého, kto spochybní moje výsledky. V každom prípade si právnický titul obhájim. Mám totiž index, mám všetky skúšky. Je opovážlivé tvrdiť, že všetci sme tam získali diplomy neprávom,“ citoval týždenník Verešovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu