Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

NATO potrebuje posily, o počtoch nehovorí

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen
Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Posilnenie pozície NATO v Afganistane a zameranie sa na výcvik afganských bezpečnostných síl. To je podľa generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena smer, ktorým by sa organizácia mala v tejto krajine uberať. Ministri obrany členských štátov NATO dnes v Bratislave na neformálnom stretnutí rokovali okrem iného o novej aliančné stratégii v Afganistane.

„Cieľom rokovaní nebolo prijatie konkrétnych rozhodnutí, diskutovali sme o celkovom pohľade na situáciu v Afganistane a o tom, ako jednotlivé (aliančné) zdroje využiť“, povedal Rasmussen na tlačovej konferencii. Ako zdôraznil, nová koncepcia aliancie musí obsahovať postupy boja proti povstalcom aj proti teroristom, ktorí prakticky denne na koaličných a vládnych vojakov útočia.

"Jedinou cestou, ako zabezpečiť, aby sa Afganistan opäť nestal útočiskom pre terorizmus, je urobiť ho dosť silným, aby odolával povstalcom," povedal Rasmussen. "Medzinárodné spoločenstvo musí investovať do posilnenia afganskej schopnosti vyhrať svoj boj."

NATO by tiež malo začať uvažovať o postupnom odovzdávaní kompetencií v oblasti bezpečnosti domácej vláde. Podľa Rasmussena si to však vyžiada čas, lebo afgánske bezpečnostné jednotky nie sú ešte pripravené. Bremeno zodpovednosti vraj ale nespočíva na NATO, zapojiť sa musia aj centrálna vláda. Tá by mala jasne ukázať rozhodný postup proti korupcii, dodal.

Ďalším bodom v Rasmussenovom príhovore bola otázka civilných obetí pri bojových operáciách. Aliancia vraj už zaznamenala značný pokles civilných strát, ktoré sa bude snažiť ešte viac vylúčiť.

Americký minister obrany Robert Gates neoznámil žiadny presný počet, o ktorý by sa mal aliančný kontingent v Afganistane zvýšiť. Najskôr je potrebné vyhotoviť stratégiu, potom sa môžeme baviť o číslach, povedal. Tiež dodal, že všetko je na rozhodnutí prezidenta Baracka Obamu. Gates však poznamenal, že niektorí alianční spojenci naznačili, že o zvýšenie počtu svojich vojakov a civilných expertov v Afganistane uvažujú. "Považujem to za veľmi povzbudzujúce," citovala Gatesa agentúra AP. Minister tiež ocenil, že štáty NATO za posledných 15 mesiacov vojenskú účasť v krajine zdvojnásobili.

Rokovania ministrov sa zúčastnil veliteľ aliančných síl v Afganistane generál Stanley McChrystal, ktorý chce ministrom predstaviť svoj pohľad na afgánsku problematiku. Nedávno požiadal Obamu o posily, inak podľa neho hrozí, že sa povstalcov nepodarí poraziť. V Afganistane v súčasnosti pôsobí asi 65 tisíc amerických vojakov a 35 tisíc z ďalších krajín aliancie.

Rasmussen ani Gates jasne neodpovedali na otázky, akým spôsobom sa počet vojakov v Afganistane má zvyšovať. Podľa nich žiadne konkrétne čísla pri rokovaní nepadli. Holandsko a Dánsko dnes podľa AP ale dali na vedomie, že kým sa neskončia v Afganistane prezidentské voľby a kým Obama nerozhodne o novej vojenskej stratégii, viac vojakov do ázijskej krajiny nepošlú. Ani Nemecko v najbližších mesiacoch neočakáva zásadné rozhodnutia. Zvýšiť svoj dvojtisícový kontingent o 600 vojakov naopak na jar plánuje Varšava, uviedol dnes poľský denník Gazeta Wyborcza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu