Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Orientácia na diaľniciach sa zlepší, výjazdy sa očíslujú

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Motoristom na slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách by malo uľahčiť orientáciu nové značenie. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) začala označovať výjazdy číslicami, ktoré postupne nahradia terajšie informatívne tabule.

Mali by tiež prispieť k zrýchleniu práce záchranárov či polície, ktorým budú môcť motoristi poskytnúť presnejšie informácie o svojej polohe. Povedal to hovorca diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík.

Povinnosť nového značenia priniesol tento rok zákon o cestnej premávke a s ním súvisiaca legislatíva. "Zákon vymedzil povinnosť, aby sme na existujúcej infraštruktúre vymenili dopravné značenie, respektíve ho dali do súladu do roku 2012," uviedol Jánošík.

Počas prechodného obdobia bude NDS postupne tabule meniť. Pri prácach však musí diaľnicu alebo rýchlostnú cestu uzavrieť, keďže značenie nie je možné montovať za plnej prevádzky. "Novootvárané úseky už musia byť v súlade s novým zákonom," pripomenul Jánošík.

Zjazdy a odbočky tak budú na Slovensku podobne ako v ďalších štátoch označované podľa poradového čísla. NDS už nové značenie nasadila napríklad na jednom diaľničnom úseku pod Vysokými Tatrami či medzi Bratislavou a Trnavou.

Prezident združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia Peter Halabrín nové značenie privítal. "Pre zahraničných dopravcov a motoristov je určite vítané číslovane výjazdov, pretože sú na to zvyknutí," povedal.

Číselné značenie by mohlo pribudnúť aj na železničných priecestiach. O ich zavedení uvažujú Železnice Slovenskej republiky. "V prípade rozhodnutia o realizácii tohto projektu musia byť označené všetky priecestia, vrátane vlečkových priecestí, okrem priecestí v uzavretých, všeobecne neprístupných priestoroch, ako sú napríklad vnútropodnikové areály," uviedla spoločnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu