Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda zadlžuje, klame, kradne a plytvá, tvrdí Mikloš

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš
Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša zlou správou pre obyvateľov Slovenska. "Návrh rozpočtu je jasnou ukážkou toho, že hlavnou charakteristikou vlády Roberta Fica sa stalo zadlžovanie, klamanie a zavádzanie a kradnutie a plytvanie," povedal na dnešnej tlačovej besede Mikloš.

Podľa bývalého ministra financií návrh budúcoročného rozpočtu znamená pokračovanie v nezodpovednej politike rekordného zadlžovania Slovenska. Zadlžovanie Slovenska podľa Mikloša narastie za dva roky (2008 až 2010) z 27,6 % HDP na 40,8 % HDP. "V skutočnosti to bude dokonca viac, pretože do dlhu ešte nie sú započítané budúce výdavky štátu vyplývajúce z predražených a zle pripravených PPP projektov, najmä na diaľnice," dodal Mikloš.

Vláda v rozpočte podľa Mikloša klame, pretože niektoré výdavky kamufluje a nezahŕňa do verejných výdavkov, aj keď tam patria. "Ide napríklad o návratnú finančnú pomoc pre železnice vo výške viac ako 232 mil. eur, navýšenie základného imania Všeobecnej zdravotnej poisťovne, alebo o navýšenie základného imania bratislavského letiska," doplnil Mikloš. Plytvanie a rozkrádanie sa podľa Mikloša v rozpočte premieta ako do nižších príjmov, tak aj do vyšších výdavkov štátu. "Bezprecedentné plytvanie a rozkrádanie, k akému na Slovensku za vlády Roberta Fica dochádza, teda vedie ako k vyššiemu deficitu, tak aj k rýchlejšiemu zadlžovaniu," uviedol Mikloš.

Podľa neho návrh budúcoročného rozpočtu bude šetriť aj na ľuďoch. "Bude už tým, že rastúci štátny dlh uberie na prostriedkoch, ktoré mohli slúžiť im. Ale napríklad aj tým, že napriek kríze a rastu ohrozenosti najzraniteľnejších skupín obyvateľstva sociálne výdavky voči nim v budúcom roku klesnú dokonca aj v absolútnom vyjadrení. Týka sa to napríklad dávok v hmotnej núdzi, kompenzácií zdravotne ťažko postihnutým či starostlivosti o ohrozené deti," konštatoval Mikloš. SDKÚ-DS prekáža aj fakt, že v návrhu rozpočtu vláda nevyčlenila ani peniaze na predĺženie doby poberania podpory v nezamestnanosti.

Štátny rozpočet na budúci rok, ktorý dnes schválila vláda, počíta s celkovými príjmami 12,531 mld. eur a výdavkami 16,277 mld. eur. Štát by tak mal podľa návrhu hospodáriť v budúcom roku s rozpočtovaným deficitom 3,746 mld. eur. Schodok celého okruhu verejných financií, teda štátneho rozpočtu vrátane Sociálnej poisťovne, zdravotných poisťovní, miest a obcí a ostatných subjektov verejnej správy, je rozpočtovaný na avizovanej úrovni 5,5 % hrubého domáceho produktu. V tomto roku sa pritom očakáva deficit na úrovni 6,3 % hrubého domáceho produktu.

Premiér Robert Fico ako aj minister financií Ján Počiatek v utorok takýto rozpočet označili za šetrný a sociálny. Za vyše 15-percentným nárastom celkových výdavkov totiž podľa predsedu vlády stojí hlavne výrazný nárast financovania z eurofondov, kým prevádzkové výdavky rozpočtových kapitol vrátane ministerstiev boli okresané o vyše 750 mil. eur. Prioritami budúcoročného rozpočtu sú podľa Fica rezorty zdravotníctva, práce a školstva. Naopak, najväčšie škrty vo financovaní zo štátneho rozpočtu čakajú ministerstvá obrany či dopravy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu