Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozpočet: Prezident dostane viac, klienti nebankoviek nič

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Len pár hodín po schválení vo vláde sa návrh štátneho rozpočtu ocitol v parlamente. Je prístupný aj na webe. Poslanci by ho mali prerokovať už na októbrovej schôdzi. S odškodnením klientov nebankoviek rozpočet neráta.

Klientom nebankoviek pritom premiér Fico sľúbil po vstupe do vlády odškodnenie. Teraz vyzýva na trpezlivosť.

„Sme v ťažkej finančnej hospodárskej situácii, ktorú sme nespôsobili my, takúto situáciu nám dovliekla svetová kríza,“ povedal.

Vláda ubezpečila, že vyjde v ústrety ZMOS, ktorý rozpočet kritizoval. Podľa ministra financií Jána Počiatka majú odloženú sumu, ktorá by mohla pokryť ich požiadavky. Detaily dohodne odborná komisia.

Najväčšie škrty v príjmoch budú na budúci rok v rezorte obrany, vnútra, kultúry, spravodlivosti a zahraničných vecí. Vraj to neznamená zatváranie ambasád. Parlament by mal dostať menej, prezident viac peňazí. Výdavky pre Kanceláriu prezidenta sú rozpočtované vo výške 4,04 milióna eur, čo je o 145-tisíc eur viac ako v tomto roku.

Koalícia sa na rozpočte na rok 2010 dohodla minulý štvrtok, dnes žiadny minister nemal pripomienky. Premiér očakáva, že parlamentom prejde hladko a nebudú poslanecké návrhy na zmeny. Opozičné návrhy bude koalícia ignorovať.

“My si nenecháme rozpočet rozbiť,“ odkázal opozičníkom. NBS upozorňuje, že návrh rozpočtu má aj riziká. "

V príjmovej časti považuje banka návrh za reálny, s rizikom v oblasti plnenia nedaňových príjmov Ďalším rizikom je reálnosť čerpania eurofondov a nárast vnútorného dlhu najmä v zdravotníctve.

Návrh rozpočtu na budúci rok počíta s celkovými príjmami 12,531 mld. eur a výdavkami 16,277 mld. eur. Výdavky by tak v porovnaní s tohtoročným rozpočtom mali stúpnuť o vyše 15 %. Deficit štátneho rozpočtu na budúci rok je tak naprojektovaný vo výške 3,746 mld. eur, kým pre tento rok parlament odsúhlasil deficit niečo vyše 1 mld. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu